korona virus uzeo maha

Stvari su postale JAKO ozbiljne: Kinezi grad od 9 miliona stanovnika pretvaraju u karantin!

Hronika 23.01.20, 10:01h

Stvari su postale JAKO ozbiljne: Kinezi grad od 9 miliona stanovnika pretvaraju u karantin!
Svima koji žive u gradu rečeno je da ga ne napuštaju, a zbog toga je za odlazeće letove zatvorena i zračna luka, a grad se neće moći napustiti ni željezničkim prijevozom

 

Wuhan, kineski grad od gotovo 9 miliona stanovnika će privremeno zatvoriti javni prijevoz zbog korona virusa koji se sve više širi stanovništvom, piše BBC.

 

Svima koji žive u gradu rečeno je da ga ne napuštaju, a zbog toga je za odlazeće letove zatvorena i zračna luka, a grad se neće moći napustiti ni željezničkim prijevozom.

 

Neće prometovati ni bus, trajekt, podzemna željeznica, a sve se zatvara 23. januara, objavljeno je.

 

Epidemija korona virusa dosad je usmrtila 17 ljudi, a više od 440 je oboljelih. Iz Wuhana se dosad proširila u druge kineske gradove, ali i Tajland i SAD.

 

Vlasti su objavile da je virus nastao na tržnici morske hrane na kojoj su se obavljale ilegalne transakcije s divljim životinjama. Proširio se od Wuhana na nekoliko provincija u Kini, u SAD, Tajland i Južnu Koreju.

 

Kineske su vlasti danas potvrdile i da se u samo jednom danu broj mrtvih gotovo udvostručio, a do sada su sve žrtve zabilježene u provinciji oko Wuhana. Dva su slučaja zabilježena i u Hong Kongu.

 

Novi virus spada u istu skupinu korona virusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS). U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. godine umrlo je gotovo 800 ljudi. Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem.

 

Neki znanstvenici upozoravaju da novi virus možda nije smrtonosan kao SARS ali se o njemu trenutno jako malo zna - nije poznato njegovo porijeklo ni koliko se lako širi među ljudima, no ranije ovog tjedna je iz Kine potvrđeno da se događa prijenos virusa s čovjeka na čovjeka, prenosi Jutarnji.hr.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI