pristižu reakcije

SDP BiH: Ako Zaimović neće i ne smije, zastupnici će samostalno zakazati sjednicu o stanju na KCUS-u

Front 21.01.20, 14:03h

SDP BiH: Ako Zaimović neće i ne smije, zastupnici će samostalno zakazati sjednicu o stanju na KCUS-u
Na ovaj način, SDA pokušava učiniti sve kako bi opstruirali parlamentarnu raspravu fokusiranu na stanje na KCUS - poručili su iz SDP-a

 

Današnjom odlukom o odgađanju sjednice o stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mirsad Zaimović grubo je prekršio Poslovnik o radu ovoga doma. Jasna je namjera SDA da ovim postupkom od javnosti i izabranih predstavnika građana zaštite svoje kadrove u KCUS-u, odnosno porodicu Izetbegović. 

 

Ističemo da je zahtjev za tematsku sjednicu poslan prije gotovo dva mjeseca, te da je u konačnici do njenog odgađanja došlo bez ikakvih konsultacija sa predlagačima, odnosno 21 zastupnicom i zastupnikom koji su u skladu sa Poslovnikom zatražili održavanje sjednice na navedenu temu.

 

Predsjedavajući Zaimović svoj postupak obrazlaže potrebom za prikupljanje cjelovite dokumentacije o stanju u zdravstvu u Federaciji BiH, iako je tema sjednice čije su zakazivanje tražili zastupnici iskljucivo stanje na UKCS-u sa posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata i odlazak stručnog medicinskog kadra.

 

Na ovaj način, SDA pokušava učiniti sve kako bi opstruirali parlamentarnu raspravu fokusiranu na stanje na KCUS, te proširili tematiku na stanje zdravstva u cijelom entitetu, što nije bila namjera predlagača. Štoviše, da je postojala iskrena namjera da se zastupnicima dostavi cjelovita dokumentacija o stanju u zdravstvu u FBiH, period od preko 45 od dana zakazivanja sjednice je bio više nego dovoljan i za obavljanje te vrste posla.

 

S obzirom na kršenje Poslovnika o radu prilikom i zakazivanja i otkazivanja sjednice, sa jasnom namjerom opstruiranja otvorene i opsežne rasprave o stanju na KCUS-u, želimo obavijestiti javnost da će zastupnici - predlagači za održavanje tematske sjednice, uz pomoć tehničkih službi Parlamenta FBiH, samostalno zakazati sjednicu na navedenu temu.

 

Koliko god se trudili spriječiti javnost da dobije potpune i istinite informacije o posljedicama SDA-ovog upravljanja KCUS-om, poručujemo SDA-u da niko, pa ni njihovi najpovlašteniji kadrovi ne mogu i neće izbjeći polaganje računa pred građanima FBiH i njihovim izabranim predstavnicima- poručili su iz SDP BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI