video/ radovi će trajati do kraja maja

Sarajevo: Uskoro kružni tok na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života

Hronika 21.01.20, 13:29h

Sarajevo: Uskoro kružni tok na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života
Radovi na izgradnji kružnog toka, kako je rečeno, trajat će do kraja maja, a za saobraćaj će uvijek biti otvorena jedna traka. Izvođač radova na kružnom toku firma „Strabag“, već obavlja pripremne radove

 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač potpisali su danas Anex 1 Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza na poslovima izgradnje kružnog toka na području Općine Novo Sarajevo na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života.

 

Anexom 1 Sporazuma, Općina Novo Sarajevo osigurala je dodatnih 300.000 KM za izgradnju spomenutog kružnog toka, tako da vrijednost Sporazuma sa dodatnim sredstvima iznosi  1.500.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila 700.000 KM, a Direkcija za puteve KS 800.000 KM.

 

Radovi na izgradnji kružnog toka, kako je rečeno, trajat će  do kraja maja, a za saobraćaj će uvijek biti otvorena jedna traka. Izvođač radova na kružnom toku firma „Strabag“, već obavlja pripremne radove.

 

Koldžo je kazao da se gradnjom infrastrukturnih objekata ubrzava  tok saobraćaja, što je veoma važno, ne samo zbog velikih sobraćajnih gužvi i čekanja, već i zbog kvaliteta zraka.

 

- Radi se o veoma složenom objektu, jer taj kružni tok obuhvata 18 ulaznih i izlaznih saobraćajnih traka u opsegu. To je vjerovatno jedan od najvećih kružnih tokova u KS-u. Gradnjom će biti olakšan ulaz i izlaz za mjesne zajednice Pofalići i Gornji Pofalići, jer je ulica Humska prigušena Drinskom ulicom, a koja je od višeg značaja i spada u federalne ceste - istakao je načelnik Koldžo.

 

Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač je podsjetio da je nastavak izgradnje kružnih tokova i ubrzanje saobraćaja na području općine Novo Sarajevo, zajednički planirano.

 

- Izgradnjom kružnog toga, do punog izražaja će doći opravdanost projekta, jer će saobraćaj biti ubrzan i saobraćajne gužve će biti manje – potvrdio je Kovač.

 

Iako će jedna saobraćajna traka biti otvorena, radovi će izazvati saobraćajne gužve, te su načelnik Kodžo i direktor Kovač uputili apel, molbu građanima i onima koji koriste taj vrlo frekventni pravac, da budu strpljivi, jer će nakon izgradnje saobraćajne gužve biti manje za 65 posto. 

 

Koldžo je najavio i drugi kapitalni projekt, a to je gradnja drugog kružnog toka ispred Fabrike duhana. Kako je kazao,  bit će proširen i saobraćajni koridor koji spaja ta dva kružna toka.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI