aktuelna tema

Bojkot i dodjela NIN-ove nagrade: Roman godine je 'Pas i kontrabas' Saše Ilića

Kultura 21.01.20, 13:10h

Bojkot i dodjela NIN-ove nagrade: Roman godine je 'Pas i kontrabas' Saše Ilića
U obrazloženju žirija stoji da je Pas i kontrabas „kompleksna priča o prošlosti i sadašnjosti i povratak velikoj naraciji"

 

Žiri kojim predsjedava Teofil Pančić odlučio je da nagrada nedeljnika NIN pripadne Saši Iliću za roman Pas i kontrabas (Orfelin) - piše BBC.

 

U obrazloženju žirija stoji da je Pas i kontrabas „kompleksna priča o prošlosti i sadašnjosti i povratak velikoj naraciji".

 

Za nagrađeni roman glasali su Branko Kukić, Marjan Čakarević i Marija Nenezić, a za roman Milenka Bodirogića Po šumama i gorama, Teofil Pančić i Ivan Milenković.

 

Pored ova dva naslova, u užem izboru su takođe bili: Mulat albino komarac Steve Grabovca, Grozota ili ... Slobodana Tišme i Yugoslav Ane Vučković.


Da je rad u žiriju bio veoma uzbudljiv, potvrdio je Ivan Milenković, rekavši da je konkurencija donijela dosta „hrabrih spisateljskih poduhvata", kao i da 2019. možemo smatrati „godinom oporavka srpske književnosti".

 

Protagonista romana Pas i kontrabas Saše Ilića, kome je glomazni instrument odavno srastao s leđima, vodi čitaoca kao kakav ukleti grbavac na mesta razmeštena po mentalnim i geografskim mapama. Od bojnog broda Jugoslovenske ratne mornarice, preko kovinske bolnice, smrtonosne dunavske obale, zatrovanih institucija, hipokrizije humanitarizma, sudbina ludo talentovanih pobunjenika, prvih i poslednjih ljubavi, devastirajuće napuštenosti, uz stalne flešbekove…

 

Saša Ilić je rođen 1972. u Jagodini, a objavio je tri zbirke priča (Predosećanje građanskog rata, 2000; Dušanovac, Pošta, 2015; Lov na ježeve, 2015) i dva romana (Berlinsko okno, 2005. i Pad Kolumbije, 2010).

 

Pisao je za časopis Reč, a osnivač je podlistka Beton, koji su objavljivale dnevne novine Danas.

 

Roman Berlinsko okno bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a Pad Kolumbije Ilić je povukao iz konkurencije 2010.

 

„Ne želim da učestvujem u trci u kojoj je predsednik žirija u Vučelićevom Pečatu (Vasa Pavković, prim.aut), i da nije nagrada deset nego petsto hiljada evra", rekao je Ilić u razgovoru u okviru programa Gradska knjižnica u Kulturnom centru grad 2010.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI