iz nezavisnog bloka poručili

Sebija Izetbegović kontrolira i zdravstveni i parlamentarni sistem u FBiH, otkazivanje sjednice o stanju na KCUS-u je jedan od dokaza!

Front 21.01.20, 11:09h

Sebija Izetbegović kontrolira i zdravstveni i parlamentarni sistem u FBiH, otkazivanje sjednice o stanju na KCUS-u je jedan od dokaza!
Nezavisni blok još jednom upozorava pogubnost da je čitav zdravstveni, a evo i parlamentarni rad, u rukama dvije-tri porodice i njihovih političkih sljedbenika

 

Odgođena je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju u oblasti zdravstva u FBiH, koja je bila zakazana za 28. januar.

 

Novi termin bit će utvrđen nakon što Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostave sve materijale relevantne za raspravu - javlja Fena. 

 

To je danas saopćio predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović navodeći da Federalno ministarstvo zdravstva, kako ga je izvijestilo, nije u stanju prikupiti i dostaviti tražene informacije za održavanje tematske sjednice, te predlažu prolongiranje održavanja sjednice.

 

Resorno ministarstvo se zbog pripreme materijala za navedenu sjednicu obratilo i kantonalnim ministarstvima zdravstva.

 

- Napominjemo da se sva izvješća o radu zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu usvajaju do konca veljače 2020. godine. Slijedom toga, u ovako kratkom roku ne možemo pripremiti cjelovit materijal za tematsku sjednicu s predloženim dnevnim redom, bez sudjelovanja kantonalnih organa vlasti, kao i bez traženih izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenog osiguranja -  obrazložio je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić zbog čega je prolongirana ova tematska sjednica.     

 

Dnevnim redom predloženo je razmatranje stanja u oblasti zdravstva s prijedlogom mjera i stanja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na liječenje pacijenata te odlazak velikog broja liječnika specijalista - piše Fena.

 

Nezavisni blok reagovao: Kontrola Sebije Izetbegović 

 

Otkazivanje tematske sjednice Parlamenta FBiH na temu "Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista" samo je još jedan od dokaza da Sebija Izetbegović ima moć, osim što kontrolira zdravstveni sistem, da kontrolira i zakonodavnu vlast u Federaciji, nažalost. Ovim potezom je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović prekšio Poslovnik, jer je imao obavezu da sazove sjednicu sa ovom temom koju je od njega svojim potpisom tražilo najmanje 20 poslanika - navode u saopćenju iz Nezavisnog bloka. 

 

''Podsjećam da sam kao zastupnik Nezavisnog bloka zajedno sa kolegama iz SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, A-SDA i PDA, uputio pismeni zahtjev još 21. novembra 2019. godine predsjedavajućem Zaimoviću da se sjednica o stanju na KCUS održi. Član 98. Poslovnika PD PFBiH, tačno precizira da na ''pismeni prijedlog 20 poslanika u Predstavničkom domu, o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim, predsjedavajući je dužan sazvati sjednicu u roku kraćem od 14 dana po prijemu prijedloga. Ukoliko u predviđenom roku predsjedavajući ne sazove sjednicu, potpredsjedavajući su dužni u roku od sljedećih sedam dana sazvati sjednicu.'' Nakon toga predsjedavajući Zaimović, očito pod pritiskom zastupnice, generalne direktorice i supruge najmoćnijeg političara u Bošnjaka, je odugovlačio i kad je sazvao sjednicu, onda su odigrali dupli pas sa svojim starim političkim bratom HDZ-om BiH, te je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić tražio odgodu, sa tačkama dnevnog reda koje nisu one što je tražilo najmanje 20 zastupnika'', izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH. 

 

Nezavisni blok još jednom upozorava pogubnost da je čitav zdravstveni, a evo i parlamentarni rad, u rukama dvije-tri porodice i njihovih političkih sljedbenika. Naši zastupnici će i dalje sa drugim opozicionim strankama učiniti sve da raskrinkaju ovu bahatu i nestručnu vlast, a uvjereni smo da će građani biti na strani pravde i čestitih političara. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI