Usljed stabilizacije vremenskih prilika

Poboljšan kvalitet zraka u Sarajevu, Ilijaš i dalje najzagađeniji

Hronika 20.01.20, 15:43h

Poboljšan kvalitet zraka u Sarajevu, Ilijaš i dalje najzagađeniji
Iz Eko Akcije upozoravaju da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani

 

Usljed stabilizacije vremenskih prilika poboljšan je Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u 13.00 sati iznosio je 140 i to na mjernoj stanici Otoka, ali je i dalje nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

 

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na mjernoj stanici Otoka iznosila je 52, dok je dva sata ranije iznosila 86.

 

U ostalim dijelovima Sarajeva zrak je umjereno zagađen. Na mjernoj stanici Bjelave Indeks kvaliteta zraka u 13.00 sati znosio je 85 i umjereno je zagađen, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosio 73 i umjereno je zagađen, kao i na mjernoj stanici Vijećnica gdje je iznosio 77.

 

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka u Sarajevu, iz Eko Akcije upozoravaju da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

 

U ostalim gradovima Indeks kvaliteta zraka u 14.00 sati bio je nezdrav u Visokom 155 i Ilijašu 185, Tuzli 116, Zenici 145 i Jajcu 140 i nezdrav je za osjetljive grupe,  dok je u Lukavcu iznosio 85 i bio je umjereno zagađen.  

 

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

 

zrak-ilijas

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI