novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bih

Košarac: Neću dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se naša privreda lavovski bori za...

Front 20.01.20, 10:53h

Košarac: Neću dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se naša privreda lavovski bori za...
- Neću dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se naša privreda takođe lavovski bori za pozicioniranje na drugim tržištima - kaže Košarac

 

Moj osnovni cilj na poziciji ministra je unapređenje i zaštita domaće proizvodnje i konkurentnosti. Ne mislim da vodim protekcionističku niti ikakvu politiku taksi u 21. vijeku, već samo želim da osiguram da su naši proizvodi u trgovini sa inostranstvom tretirani na isti način na koji mi tretiramo uvozne proizvode, kaže novi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.


- Neću dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se naša privreda takođe lavovski bori za pozicioniranje na drugim tržištima. Mi jesmo i ostaćemo otvoreni za region, samo tako i možemo da rastemo, ali je bitno da se poštujemo i da pružimo podršku domaćoj proizvodnji i uslugama. Sektori koji će mi posebno biti u fokusu su turizam, energetika i poljoprivreda - ističe Košarac u intervjuu za Princip.news

 

Princip: Šta će Vam biti prioriteti u radu i na čemu ćete insistirati?

 

KOŠARAC: Na spoljnom planu prioritet je završetak pregovora BiH sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, gdje se nadam da ćemo konačno postati punopravan član. Zatim tu je izuzetno bitno preuzimanje predsjedavanja CEFTA, organizacija nastupa BiH na EXPO 2020, otvaranje predstavništva Spoljnotrgovinske komore BiH u Briselu, kao i različite vrste bilateralnih sporazuma koje bi trebalo potpisati. Na kraju, kao kontakt tačka zaduženi smo i za bilateralno pitanje odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora. Moj stav je tu jasan - Hrvatska nam je susjed i trgovinski partner, želimo najbolje moguće odnose, ali treba da vodimo dijalog i da iskoristimo sve mehanizme, ukoliko dijalog ne uspije, da zaštitimo interese naših ljudi koji žive u tom kraju i generacija koje dolaze. Vjerujem da će Hrvatska, u duhu dobrosusjedskih odnosa, odustati od ove ideje sama.

 

Princip: Koje su slabosti u radu ministarstva na čijem ste čelu koje treba što prije otkloniti da bi bilo uspješnije?

 

KOŠARAC: Na slabosti gledam kao na izazove koje treba prevazići. Prvi koji smo već solidno riješili je kapacitet ministarstva da sarađuje sa entitetskim vlastima. Mislim da ovaj saziv Savjeta ministara taj problem neće imati i ja bih se zaista iznenadio da iko pruži otpor saradnji, posebno u oblastima koje su nam nedvosmisleno korisne za privredu.

 

Princip: Već odavno domaća privreda vapi za zaštitom domaće proizvodnje. Da li imate u planu na koji način je zaštititi da domaće tržište ne bi bilo preplavljeno lošom robom iz uvoza i da bi se zaštitila domaća proizvodnja?

 

KOŠARAC: Podrška domaćim proizvođačima mi je prioritet. Tu ćemo preduzeti set mjera, a već smo krenuli sa nekim od njih. Recimo, Savjet ministara je već opredijelio sredstva za proširenje kapaciteta graničnih prelaza Svilaj i Bratunac kako bi se maksimalno povećala propusna moć i ubrzala trgovina. Dalje, u okviru postojećih međunarodnih sporazuma dodatno ćemo se založiti da se sve neformalne barijere koje su usporavale ili diskriminatorno na bilo koji način djelovale prema proizvodima domaćeg porijekla uklone. Treće, potrebno je usvojiti nove politike za podršku domaćoj proizvodnji, a posebno njenom izvozu.

 

Štetne opstrukcije

 

Princip: Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija već je najavio da će redovno održavati sjednice sa vladama Republike Srpske i FBiH, što će, kako je kazao, doprinijeti boljoj saradnji i efikasnijem radu. Šta u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa namjeravate preduzeti da bi saradnja ministarstva bila bolja sa nadležnim entitetskim ministarstvima?

 

KOŠARAC: To je korak u dobrom pravcu i ide u prilog onome što sam već spomenuo. Računam na saradnju svih sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa jer bi svako opstruisanje bilo štetno za privredu i građane, kako Republike Srpske, tako i FBiH.

 

(Princip.news, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI