FOTO/ OBEĆANO - IZVRŠENO

Novi trolejbusi GRAS-a od sada na ulicama Sarajeva, a bit će ih još: Zavirite prije vožnje...

Biznis Klub 18.01.20, 12:15h

Osim nabavke vozila, kada je preduzeće Gras u pitanju, mnogo će se raditi i na infrastrukturnim stvarima. Prije svega se to odnosi na trolejbuski depo - najavio je ministar Šteta

 

 


 

Kantonalno javno komunalno preduzeće Gradski saobraćaj "GRAS" bogatije je za još sedam novonabavljenih trolejbusa. Nekoliko novonabavljenih vozila već je pušteno u saobraćaj, a kako je rekao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, koji je obišao trolejbuski depo, ovim je ostvareno obećanje dato na početku prošle godine. 


- Ovim smo u zadnjih godinu dana nabavili 14 novih vozila koji će unaprijediti javni gradski prijevoz u Sarajevu. Podsjetiću da je preko Evropske banke za obnovu i razvoj raspisan poziv za nabavku 25 novih najsavremenijih zglobnih trolejbusa koji će moći raditi bez kontaktne mreže i na bateriju voziti između 10 i 12 kilometara. Osim trolejbusa, u protekloj godini nabavaljeno je deset zglobnih autobusa na plin, dakle ukupno 24 novonabavljena vozila. Ljudi koji rade u ovom preduzeću zaslužuju da im se obezbijede dobri uslovi za rad, prije svega kroz nabavku vozila kako bi naše sugrađane prevozili kvalitetno i sigurno - rekao je ministar Šteta.

 

novi-trojebusi-gras-6


Ministar navodi da je jučer preko Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) objavljen javni poziv za nabavku deset minibusa, čime će se unprijediti saobraćaj u padinskim dijelovima grada. Prema očekivanja, vozila bi na raspolaganju trebala biti na proljeće ove godine.


Osim nabavke vozila, kada je preduzeće Gras u pitanju, mnogo će se raditi i na infrastrukturnim stvarima. Prije svega se to odnosi na trolejbuski depo.


- S obzirom da nabavljamo nove trolejbuse, biće potrebno obezbijediti i adekvatne uslove za parkiranje i servis. U saradnji sa Grasom napravit ćemo projekt kako bi trolejbuski depo dodatno osnažili u smislu građevinskih radova i potrebne infrastrukture. Ljudima koji ovdje rade obezbijedit ćemo optimalne uslove - rekao je ministar Šteta, koji je dodao da očekuje da će do 2022. kompletan trolejbuski saobraćaj biti obavljan sa potpuno novim vozilima.


- Osim 25 novih trolejbusa za koje je javni poziv već raspisan, imamo obezbijeđena sredstva za 2021. godinu za nabavku još 15 trolejbusa. Uz proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, čija implementacija će krenuti u drugoj polovini ove godine, a 2021. će biti u funkciji, na raspolaganju bi trebali imati 40 vozila - rekao je ministar Šteta.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI