DOK TRAJE ZAGAĐENJE U BIH

Nije svejedno kakvu masku nosite preko lica: Samo ove dvije vrste mogu vas zaštititi od ubojitog smoga

Hronika 17.01.20, 12:05h

Nije svejedno kakvu masku nosite preko lica: Samo ove dvije vrste mogu vas zaštititi od ubojitog smoga
Oni koji su već kupili zaštitne respiratorne maske mogli bi se nazvati sretnicima, budući da je od jučer u većini sarajevskih apoteka takvu masku nemoguće kupiti

 

 

Zbog velikog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, na gradskim ulicama sve češće možemo vidjeti ljude koji nose respiratorne maske preko lica, kako vi se zaštitili od zagađenja i eventualnih zdravstvenih problema.

 


Međutim, oni koji su već kupili zaštitne respiratorne maske mogli bi se nazvati sretnicima, budući da je od jučer u većini sarajevskih apoteka takvu masku nemoguće kupiti, piše Faktor.


Novinari Faktora posjetili su nekoliko poslovnica JU Apoteke Sarajevo, ali i onih privatnih, gdje su nam potvrdili da više nemaju respiratornih maski koje bi prodali.
 

- Jučer smo prodali posljednje komade. Kontaktirali smo dobavljače, ali i oni uglavnom više nemaju respiratornih maski - kazali su nam u jednoj od apoteka, a slične odgovore dobili smo i u ostalima.


U zvaničnom odgovoru iz JU Apoteke Sarajevo potvrdili su nam da su kontaktirali sve ovlaštene veledrogerije medicinske opreme kako bi obezbijedili dovoljne količine respiratornih maski radi adekvatne zaštite stanovništva.


- Trenutno stanje u našim apotekama je minimalno, a veću isporuku očekujemo u toku sutrašnjeg dana - naveli su.


Tokom zimskih mjeseci svake godine, kada kvalitet zraka prema mjerinjema postane opasan za stanovništvo, u sarajevskim apotekama se bilježi i povećanje potražnje za respiratornim maskama.


Iz JU Apoteke Sarajevo kao zaštitu od štetnih čestica iz vazduha preporučuju korištenje respiratorne maske (Filtering Face Piece - FFP) sa dva, odnosno tri filtera, koji imaju sposobnost da filtriraju 94% ili 99% čvrstih i tekućih čestica koje se trenutno nalaze u zagađenom zraku.


- U danima najvećeg zagađenja bi se trebale koristiti FFP 3 maske - kazali su iz JU Apoteke Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI