Sa KCUS-a poručuju

Nabavili smo najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode, njega pacijenata bit će brža i efikasnija!

Hronika 16.01.20, 14:29h

Nabavili smo najsavremeniji aparat za invazivno kardiološke metode, njega pacijenata bit će brža i efikasnija!
Još jedna sala omogućiće rješavanje duplo većeg broja akutnih srčanih problema, koji su vodeći uzrok smrtnosti u čitavom svijetu. Nakon naših procedura, pacijenti se vrlo brzo vraćaju normalnom životu i svojim aktivnostima - poručila je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović

 

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nabavio je najsavremeni aparat za invazivno kardiološke metode, koji je montiran u angiološkoj sali na šestoj etaži Centralnog medicinskog bloka (CMB). Ovaj prostor građen je sa najskupljim materijalima, ali je do dolaska ovog menadžmenta nažalost, korišten za skladištenje materijala, navodi se u saopštenju KCUS-a.


Novi uređaj sadrži angiološki sto, pumpu za kontrast te mogućnost za nadogradnju novih tehnika, kao što su FFR uređaj za rješavanje hroničnih promjena u srčanim krvnim žilama, a koji je neizostavan za dijagnostičku obradu i terapijsku brigu akutno ugroženih bolesnika.


Sala se sastoji od prostora za pripremu bolesnika, središnjeg prostora s angiološkom opremom, kontrolne sobe i radne sobe za osoblje.


Kako kaže doc. dr. Muhamed Spužić, šef  Odjela za invazivnu kardiologiju Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam, ova sala omogućit će podizanje zdravstvenog standarda i njege za pacijente, te im pružiti brzu, efikasnu i kvalitetnu dijagnostiku i terapiju. Prvi pacijenti biće na programu već krajem januara.

 
- KCUS svakodnevno dokazuje da je spreman na sve nove izazove u razvoju bh. zdravstva. Pomoću novog uređaja čija je montaža u toku, osim dijagnoze i liječenja akutno ugroženih srčanih bolesnika, moći ćemo obavljati procedure za elektrostimulaciju srca. Ovim angiološkim aparatom otvaramo dijagnostiku kardiovaskularnoga sistema, ali dajemo i mogućnost implantacija privremenih i trajnih elektrostimulatora srca kod onih bolesnika kojima je to potrebno - rekao je doc. dr. Spužić.


Doc. dr. Alen Džubur, šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam je istakao da je KCUS zdravstvena ustanova koja se nalazi u vrhu dijagnostike, prevencije i rehabilitacije te predstavlja idealan spoj prostora, opreme i kadrova.


- Zahvalni smo menadžmentu koji je obezbijedio da dobijemo još jednu salu i novi aparat. Do sada smo radili u jednoj sali što se pokazalo nedovoljnim. Sada možemo uvesti nove kardiološke  pretrage i to obaviti brzo i uspješno. Do prije četiri godine radili smo mnogo manje procedura, ali srećom sada je situacija puno bolja. Možemo reći smo u rangu sa svjetskim zdravstvenim centrima. Također, naš interventni tim na raspolaganju je 24 sata za pacijente sa akutnim infarktom - rekao je doc. dr. Džubur.


Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, nabavkom ovog savremenog aparata pružit će se kvalitetnije i brze zdravstvene usluge pacijentima u BiH.  


- Novi uređaj neophodan je kako bi proširili spektar usluga i uveli više procedura. Uređaj koji smo do sada koristili je iz 2012. godine i već je tehnološki star i izbrabljen. Nabavkom novog u mogućnosti smo zbrinuti više pacijenata kojima je potrebna zdravstvena usluga na ovoj Klinici. Prema našim statistikama u postojećoj sali za invazivnu kardiologiju godišnje uradimo oko 2000 procedura. Još jedna sala omogućiće rješavanje duplo većeg broja akutnih srčanih problema, koji su vodeći uzrok smrtnosti u čitavom svijetu. Nakon naših procedura, pacijenti se vrlo brzo vraćaju normalnom životu i svojim aktivnostima - poručila je prof. dr. Izetbegović, navodi se u saopštenju KCUS-a. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI