Na zahtjev DNS-a

Povučen prijedlog za imenovanje Mlađena Božovića! Tegeltija: On ostaje prijedlog za ministra

Front 16.01.20, 11:47h

Povučen prijedlog za imenovanje Mlađena Božovića! Tegeltija: On ostaje prijedlog za ministra
Bilo je jasno da nema dovoljno glasova da se izabere Božović. Taj prijedlog i dalje ostaje. Postoje određene blokade u vezi s tim, ali za nas ne postoje prepreke, rekao je Tegeltija

 

Na zahtjev Demokratskog narodnog saveza (DNS) s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povučen je prijedlog za imenovanje Mlađena Božovića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice, potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD).

 

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Mlađena Božovića kojeg na tu poziciju predložio DNS, trebalo se naći na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali je ta tačka skinuta s dnevnog reda na zahtjev upravo Tegeltije kao predlagača.

 

Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio je od predlagača da odgodi imenovanje do naredne sjednice.

 

Kako je pojasnio Tegeltija razlog za odgađanje imenovanja je činjenica da u okviru parlamentarne većine ne postoji saglasnost oko tog imenovanja te su zatražene dodatne konsultacije.

 

- Bilo je jasno da nema dovoljno glasova da se izabere Božović. Taj prijedlog i dalje ostaje. Postoje određene blokade u vezi s tim, ali za nas ne postoje prepreke - dodao je.

 

Izrazio je nadu da će sve konsultacije biti okončane do 4. februara za kada je planirana nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj Tegeltija očekuje imenovanje Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

Božović je, podsjetio je Tegeltija, deset godina radio u tom ministarstvu, zbog čega je izrazio sigurnost da on svojim referencama može voditi to ministarstvo, a istovremeno je odbacio tvrdnje pojedinih medija da postoje problemi unutar Vijeća ministara BiH.

 

Za SDA, koja je dio parlamentarne većine, sporno je što nije ispoštovan koalicioni dogovor da tu poziciju zauzme nestranačka osoba, ali i činjenica da Božović ima prvostepenu presudu za mobing te postoje sumnje da je počinio koruptivne radnje.

 

Božović je ranije odbacio te tvrdnje i pojasnio da su sve te optužbe odbačene.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI