kako stoje stvari na licu mjesta

Kako policija interveniše kada u Sarajevu primijeti vozilo s EURO 3 motorom

Hronika 16.01.20, 07:55h

Kako policija interveniše kada u Sarajevu primijeti vozilo s EURO 3 motorom
Kazni i sankcija s druge strane ne plaše se oni koji bespravno i neekološki grade u Sarajevu. Sa problemom bespravne gradnje Sarajevo se bori već 60 godina

 

Do sada nije isključeno nijedno vozilo, ali oko 400 je upozoreno. Ne radimo po principu odmah isključenje, prvi put upozorimo, upoznamo ih sa pravilima.

 

Nakon prvog upozorenja, drugi put isključujemo vozilo iz saobraćaja i kazna je od 500 do 1.000 KM, pojasnio je za N1 Muamer Smajlović, saobraćajni inspektor govoreći o zabrani kretanja vozila čiji motori imaju normu EURO3 i manju na prostoru A zone.


Visok novčani iznos za vlasnike automobila koji koštaju tek neznatno više od kazne koja im prijeti nakon upozorenja. Evidentiran je manji promet neadekvatnih vozila.

 

"Može se zaključiti da se građani pridržavaju odluke Vlade i apela koji smo mi uputili, da se suzdrže kretanje i potreba vozila koja ne zadovoljavaju ekološke kategorije, za vrijeme dok traje epizoda 'Uzbune'", rekao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

 

Kazni i sankcija s druge strane ne plaše se oni koji bespravno i neekološki grade u Sarajevu. Sa problemom bespravne gradnje Sarajevo se bori već 60 godina.

 

Kantonalna Vlada je prije par mjeseci naručila i dobila izrađenu studiju uticaja visokih objekata na stanje zraka u KS. Ona se ne primjenjuje u procesima planiranja. Visoke zgrade presjekle su dotok čistog zraka u Sarajevo.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI