Raspletu skandala 'Megxit' se ne nazire kraj

William na korak od toga da se odrekne brata, otac Charles ga potpuno podržava

Lifestyle 13.01.20, 11:19h

William na korak od toga da se odrekne brata, otac Charles ga potpuno podržava
Nakon što su u srijedu objavili da će se povući iz kraljevskog života, raditi na svojoj finansijskoj neovisnosti i živjeti između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Amerike, sada, oslobođeni kraljevskih dužnosti, dolaze u priliku postati nova globalna medijska atrakcija. Njihov profil na Instagramu ima već 10,2 miliona sljedbenika

“Svog sam brata podržavao čitav život, ali više ne mogu. Sada smo dva odvojena svijeta. Tužan sam zbog toga. Nadam se da će doći dan kada ćemo Harry i ja ponovo biti u istom timu, kada ćemo ponovo misliti isto”, rekao je princ William svom prijatelju, koji se brže-bolje povjerio Sunday Timesu, a uoči današnjeg sastanka što ga je britanska kraljica u subotu zakazala u Sandringhamu u Norfolku.

 

“Ova kriza mora se riješiti u roku od 72 sata”, poručila je u subotu Elizabeta II, a izvori iz palače potvrdili su za Reuters da su pregovori u toku, da povoljno napreduju i da u njima sudjeluju predstavnici britanske i kanadske vlade. Britanski mediji u subotu su uspjeli fotografirati kraljicu koja je za želju svojeg unuka i njegove supruge da se povlače sa svih kraljevskih dužnosti navodno doznala iz medija.

 

To bi moglo objasniti zašto na fotografijama snimljenim prekjučer u Sandringhamu Njezino Veličanstvo ima ledeni izraz lica. Izvori iz palače kažu kako je kraljica javnim pojavljivanjem željela pokazati da život teče uobičajenim tokom dok iza scene dvorski službenici tragaju za strategijom koja će okončati nesuglasice unutar porodice. Prema magazinu Observer, Sir Mark Sedwill, sekretar vlade, sudjeluje u pregovorima sa službenicima Buckinghamske palače, rezidencije princa Charlesa i rezidencije vojvode i vojvotkinje od Cambridgea.

 

Naklonost za Kate

 

Na današnjem sastanku u Sandringhamu, na kojem će se odlučiti koje će službene dužnosti ubuduće obavljati Harry i Meghan u Velikoj Britaniji i inostranstvu uime kraljevske porodice i vlade, kakve će titule imati, koliko će novca dobiti od kraljice i princa od Walesa nakon što proglase “finansijsku neovisnost”, kao i kakve komercijalne poslove par smije raditi, uz Harryja i kraljicu Elizabetu te Meghan, koja će se u diskusiju uključiti putem konferencijskog poziva iz Kanade, trebali bi prisustvovati i prinčevi William i Charles koji je, pišu britanski mediji, podržao svojeg sina, princa Harryja, u bojazni da ne podlegne pritisku nakon što je njegova i odluka Meghan Markle da odustanu od statusa člana kraljevske porodice izazvala skandal.

 

“Charles je obećao Harryju da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi mu pomogao”, dojavio je The Mirroru pouzdani izvor. Charles će stati uz svog sina bez obzira na posljedice te mu je savjetovao da izradi mudar plan koji će zadovoljiti sve zainteresirane strane. Za razliku od njega, William je očajan.

 

Namjera Harryja i Meghan da se oslobode kraljevskih dužnosti produbila je jaz između braće, koji se počeo pokazivati nakon što se mlađi brat zaljubio u glumicu, čija je popularnost među pukom u prvo vrijeme zasjenila onu što ju je godinama uživala Williamova žena Catherine Middleton. Da Kate i Meghan nisu u idiličnim odnosima, dalo se naslutiti i prije “Megxita”, no sada se naklonost pučana ponovo vraća Kate, koju nazivaju podcijenjenim draguljem. Za Meghan Markle, vojvotkinju od Sussexa, više nemaju puno lijepih riječi.

 

10 miliona pratitelja

 

“Meghan Markle odlučila je biti javni službenik s tijarom”, prenose britanski mediji mišljenja kraljevskih podanika te dodaju da je princ Harry još jednom pokleknuo pod utjecajem jake žene koja zna što hoće. Mladog princa prikazuju kao čovjeka koji je čitavog života plesao onako kako su žene svirale.

 

“Svoje bogatstvo i medijsku slavu princ Harry duguje trima slavnim ženama: svojoj majci, pokojnoj princezi Diani koja je postala globalna zvijezda, svojoj baki, kraljici Elizabeti II., koja je uvela monarhiju u 20. i 21. stoljeće, i svojoj supruzi Meghan Markle, američkoj glumici koja se sama izborila za svoju karijeru i imala osobeni životni stil prije susreta koji će joj promijeniti život”, podsjeća Sunday Times, koji naglašava da Meghan i Harry nakon “Megxita” neće nipošto pasti na prosjački štap.

 

Jer, nakon što su u srijedu objavili da će se povući iz kraljevskog života, raditi na svojoj finansijskoj neovisnosti i živjeti između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Amerike, sada, oslobođeni kraljevskih dužnosti, dolaze u priliku postati nova globalna medijska atrakcija. Njihov profil na Instagramu ima već 10,2 miliona sljedbenika.

 

Princ Harry prijatelj je bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i vjerojatno će u njegovoj karijeri pronaći uzor, kažu neki promatrači. Obama i njegova supruga Michelle navodno su sklopili ugovor s Netflixom vrijedan više od 10 miliona dolara kako bi producirali niz kvalitetnih povijesnih, biografskih i socijalno osviještenih programa.

 

Netflix (čija je serija “The Crown” oduševila i publiku i kritiku), sada bi obitelji Sussex mogao ponuditi platformu sa 158 miliona pretplatnika. Predstavnici Netflixa još nisu komentirali tu pretpostavku. Oprah Winfrey, koja je prisustvovala njihovom vjenčanju u maju 2018., još je jedan moćni prijatelj bračnog para, a mnogi smatraju da je utjecala na odluku Meghan Markle i princa Harryja da odustanu od službenih dužnosti i odluče živjeti na dvije adrese, balansirajući između Velike Britanije i Sjeverne Amerike, preciznije Kanade. No, ona to opovrgava.

 

“Meghan i Harry ne trebaju moju pomoć da bi donijeli odluku o tome što je najbolje za njih. Meni je do njih jako stalo i dajem im podršku šta god da su odlučili kao porodica”, izjavila je slavna Oprah za People magazine.

 

Ashley Pearson, američka spisateljica koja živi u Londonu i već dvadeset godina prati kraljevsku porodicu, kaže da će paru dobro poslužiti njihove snažne političke i medijske veze.

 

“Njihov način života stoji čitavo bogatstvo. S druge strane, njihovo povlačenje znači da žele stvoriti vlastiti brend”, ustvrdila je Pearson, koja tvrdi da iza cijele strategije stoji Markle. “Ona bi radije bila celebrity nego član kraljevske porodice. Nije imala predodžbu o jednoličnom kraljevskom životu i odustala je od njega kada je shvatila da može biti javni službenik s tijarom”, tvrdi Pearson, koja podsjeća na to da su Harry i Meghan pokrenuli internetsku stranicu koja nalikuje stranici bračnog para Obama.

 

Uz to, princ Harry je 2017. intervjuirao Obamu kada je gostovao kao urednik na radiju BBC 4, a prošle je godine ITV emitirao emisiju o Harry i Meghan na afričkoj turneji. Na umu imaju i činjenicu da su Obame sklopili ugovor o izdavanju knjige vrijedan 65 miliona dolara, pa ne bi čudilo da se vojvoda i vojvotkinja od Sussexa povedu za njihovim primjerom.

 

Posjed u Britaniji

 

S druge strane, kad se oslobodi protokolarnih dužnosti i zaštite od otrovnih britanskih tabloida, par će se suočiti s komplikacijama u težnji finansijskoj neovisnosti, ali ipak neće biti prisiljen raditi puno radno vrijeme. Zadržat će Frogmore Cottage, svoj posjed u Britaniji čija je obnova britanske porezne obveznike stajala više od dva miliona funti. Markle već jest finansijski neovisna. Njeno bogatstvo procjenjuje se na 6,5 miliona dolara i stekla ga je sudjelovanjem u seriji “Suits”. Primat će i tantijeme od prikazivanja te serije.

 

Princ Harry je naslijedio veliko bogatstvo od svoje majke, u vrijednosti od oko 9,2 miliona dolara, kako procjenjuje BBC. Princ Harry je primao godišnju plaću od 45.000 dolara dok je služio kao časnik u vojnom zrakoplovstvu te 52.000 dolara dok je bio pilot helikoptera, što časopisi Forbes i Fortune procjenjuju na temelju službenih podataka o plaćama u britanskoj vojsci. Nije loše za mlade ljude koji se žele osloboditi strogog kraljevskog protokola, na koji se Markle nikako nije uspjela naviknuti, pa je sve vrijeme tražila alternativu.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI