Bh. gradovi se guše u smogu

Zbog nezdravog zraka u bolnicama i bebe: Djeca najugroženija, samo u jednom danu 22 hospitalizirano

Hronika 12.01.20, 19:36h

Zbog nezdravog zraka u bolnicama i bebe: Djeca najugroženija, samo u jednom danu 22 hospitalizirano
Nakon Sarajeva, Tuzla i Lukavac i dalje su među najzagađenijim gradovima dok vlasti samo obećavaju poduzimanje konkretnih mjera

Bh. prijestolnica i jučer je ubjedljivo bila najzagađeniji grad na svijetu. Indeks zagađanja, prema klasifikaciji AirVisuala, ujutro oko devet sati iznosio je 469, a na drugom mjestu bila je Daka s indeksom 225. Slijede Kabul s indeksom od 196, pakistanski Lahore sa 192, Canberra sa 187 i Beograd s indeksom 181.


Na opasnosti zagađenja svakodnevno upozoravaju iz NVO Eko-akcija. S obzirom na to da je Sarajevo i u petak bilo na vrhu ljestvice najzagađenijih gradova, iz ove organizacije su putem Twittera uputili poruku: “Direktna odgovornost je na vama, vladi, svim zastupnicima ‘u obje Skupštine KS-a’ i čelnicima političkih stranaka. Vaše ignorisanje problema zagađenja je zapravo učestvovanje u ubistvu iz nehata stanovnika Sarajeva”.

 

Dežurni ljekar u Hitnoj pomoći prim. dr. Tihomira Bera kaže da je zagađenje višegodišnji problem, a da su najugroženija kategorija plućni i hronični bolesnici. No, ovi pacijenti, dodao je, poučeni iskustvom, redovno uzimaju terapije i manje borave na otvorenom, piše Oslobođenje.

 

- Djeca su, također, ugrožena populacija. Roditelji ih manje izvode vani, a sad još manje kako je zagađenje. Mi definitivno nemamo povećan broj pacijenata hroničnih i plućnih bolesnika, što je dobro, jer ljudi su shvatili da je zdravlje najveće bogatstvo i čuvaju ga, kaže dr. Bera.

 

Posljednje sedmice u decembru na UKC Tuzla smješteno je više od dvadesetero djece zbog problema sa disanjem, što su ljekari direktno povezali sa zagađenjem zraka. Samo u toku jednog dana, kako je kazao načelnik Klinike za dječije bolesti dr. Edin Husarić, hospitalizirano je njih 22. Među pacijentima je bila i beba od 15 dana, koja je zbog intenzivnog kašlja i dijagnosticiranog bronhitisa zadržana na liječenju.

 

- Imamo velikih problema s pacijentima koji imaju respiratorne teškoće, odnosno otežano disanje. To su najčešće djeca od 3 do 6 mjeseci. Ovo je do sada najveći broj smještene djece na Klinici, ističe dr. Husarić.

 

(DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI