Skup u Teheranu prerastao u antirežimske demonstracije

Protesti u Iranu zbog obaranja ukrajinskog aviona, priveden britanski ambasador

Front 12.01.20, 12:45h

Protesti u Iranu zbog obaranja ukrajinskog aviona, priveden britanski ambasador
Macaire je priveden, navodno, zbog sumnje da je "pokušao organizirati i izazvati neke radikalne i destruktivne akcije", javila je iranska novinska agencija Tesnim

 

Ambasador Velike Britanije u Teheranu Rob Macaire priveden je sinoć u Teheranu tokom protesta koji je organizovan kako bi se odala počast poginulim putnicima oborenog avion Ukrainian Airlinesa.

 

Okupljanje je proticalo mirno, a potom je preraslo u antirežimski protest.

 

Macaire je priveden, navodno, zbog sumnje da je "pokušao organizirati i izazvati neke radikalne i destruktivne akcije", javila je iranska novinska agencija Tesnim.

 

Navedeno je također kako je Macaire pušten na slobodu nakon nekoliko sati.

 

Skup u znak sjećanja na žrtve, putnike aviona Ukrainian Airlinesa za koji je potvrđeno da ga je oborio iranski protuzračni sistem, organizovan je sinoć ispred Univerziteta Amir Khabir u Teheranu.

 

Skup je proticao mirno, a okupljeni su potom počeli uzvikivati antirežimske parole poput "Stidi se Revolucionarna gardo, ostavite ovu zemlju na miru", "Smrt diktatoru", "Ostavka, lažovi", "Ostavka, glavni komandante Oružanih snaga Khamnei".

 

Nakon oštrih parola, pripadinci iranske specijalne policije intervenisali su protiv okupljene mase. Ulice koje vode ka mjestu okupljanja su zatvorene, a pješacima je zabranjen prilaz, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI