POVODOM SLAVLJA 9. JANUARA

I Inzko je ljut: Ovo je van svakog razuma! Republika Srpska nije država i nema pravo na otcjepljenje, kao što tvrdi Dodik!

Front 11.01.20, 17:08h

I Inzko je ljut: Ovo je van svakog razuma! Republika Srpska nije država i nema pravo na otcjepljenje, kao što tvrdi Dodik!
Visoki predstavnik u BiH poručuje da je obilježavanje dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati

 

 

Ured visokog predstavnika (OHR) ocijenio je danas u saopćenju za javnost da proslavljanje dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka.


Iz OHR-a poručuju da je Ustavni sud BiH odlučivao o usklađenosti 9. januara kao dana RS sa Ustavom BiH, te je utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno. 


Ponovivši da se ne protivi danu RS ukoliko se on organizira i obilježava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Inzko konstatirao je da je poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju.


- Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH - rekao je Inzko i dodao da je obilježavanje dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati.


Istakao je da smo u posljednjih nekoliko dana često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države, ali da Ustav jasno definira BiH kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. 


- Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom - dakle upravo ono što entiteti nisu. Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno. Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izviješteno Vijeće sigurnosti UN - rekao je Inzko.


Konačno, naveo je da je, bez obzira na pokušaje izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, ono čvrsto utemeljeno u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu. 


- Ustavni sud je ključna daytonska institucija s isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja dana RS devetog januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana - rekao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI