Koji motor ima vaš auto?

'Uzbuna' u Sarajevu: Pripadnici MUP-a KS počeli sa intervencijom, na cestama zaustavljaju ova vozila...

Hronika 11.01.20, 16:56h

'Uzbuna' u Sarajevu: Pripadnici MUP-a KS počeli sa intervencijom, na cestama zaustavljaju ova vozila...
Shodno Odluci Vlade Kantona Sarajevo, osim mjera donesenih u vezi s proglašenom epizodom 'Uzbuna', na snazi ostaju i sve ranije mjere donesene u skladu sa odlukama koje se odnose na epizode 'Upozorenje' i 'Pripravnost' na području Kantona Sarajevo - saopćeno je iz MUPKS-a

 

Postupajući po Odluci Vlade Kantona Sarajevo od 11. januara 2020. godine, koja se odnosi na proglašenje epizode "Uzbuna" zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku na području svih zona u Kantonu Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzimaju mjere i aktivnosti utvrđene navedenom Odlukom i Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

 

S tim u vezi, iz MUP-a KS apeluju na građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se suzdrže od upotrebe vozila onih euro-normi čije je kretanje zabranjeno ili ograničeno u pojedinim zoanama na području Kantona Sarajevo, jer će u protivnom biti isključeni iz saobraćaja od strane policijskih službenika.

 

Također, naglašavaju da, shodno Odluci Vlade Kantona Sarajevo, pored mjera donesenih u vezi sa proglašenom epizodom "Uzbuna", na snazi ostaju i sve ranije mjere donesene u skladu sa odlukama koje se odnose na epizode "Upozorenje" i "Pripravnost" na području Kantona Sarajevo.

 

Iz MUP-a KS navode kako su mjere koje se poduzimaju u okviru epizode "Uzbuna" sljedeće:

 

- U zoni A: Zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakon o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

 

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca).

 

- Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave.

 

- Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim rpavnim i fizičkim licima koji ista koriste u tehnološkom procesu.

 

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda "Upozorenje" i "Pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo, ističe se u saopćenju MUP-a KS.

 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto: Arhiv)

BLIN
KOMENTARI