Alarmantno zagađenje, građani dobili upute od Vlade KS

U Sarajevu proglašena UZBUNA: Policija će isključivati OVA vozila iz saobraćaja, obavezna upotreba maski EN 149

Hronika 11.01.20, 13:54h

U Sarajevu proglašena UZBUNA: Policija će isključivati OVA vozila iz saobraćaja, obavezna upotreba maski EN 149
U skladu s interventnim mjerama i preporukama o postupanju u stanju Uzbuna - pripradnici MUP KS, zajedno s Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju.

 

Vlada Kantona Sarajevo (KS) zbog izrazito pogoršanog kvaliteta zraka u Sarajevu, proglasila je epizodu "uzbuna" i izdala upute za građane, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Preporuke od strane Vlade Kantona Sarajevo u skladu sa standardima US EPA, AQI obuhvataju obustavu bilo kakve intenzivne fizičke aktivnosti na otvorenom.

 

Ugrožene kategorije (djeca, trudnice, stariji, oboljeli - srca i pluća) trebaju smanjiti na minimum fizičke aktivnosti na otvorenom. Zračenje zatvorenih prostora - u kućama gdje se konzumiraju cigarete uvijek je preporučljivo izračiti prostor, bez obzira na nivo zagađenja vani.

 

U zatvorenim prostorima ne preporučuje se konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje (osim ako je usisivač opremljen sa HEPA filterom), korištenje kuhinjske nape.

 

Obavezna je upotreba zaštitnih maski sa oznakom EN 149 (FFP2 ili EN 149 FFP3). Za sve osobe koji obavljaju posao na otvorenom (radnici komunalnih službi, policija, poštari, građevinski radnici itd.) i koji nisu oboljeli od srčanih i plućnih bolesti.

 

U automobilu prebaciti ventilaciju na unutarnju cirkulaciju, povremeno izračiti prostor otvaranjem prozora.

 

Koristiti javni prijevoz.

 

U skladu s interventnim mjerama i preporukama o postupanju u stanju Uzbuna - pripradnici MUP KS, zajedno s Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju. Vozila sa Euro 2 normom bivaju isključeni.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI