POGLED U NAJZNAČAJNIJI FINANSIJSKI DOKUMENT

Ministarstvo finansija FBiH 'otvorilo vrata' za građane: Zavirite u Budžet za 2020. godinu - na šta će se trošiti naš novac?

Hronika 10.01.20, 10:37h

Ministarstvo finansija FBiH 'otvorilo vrata' za građane: Zavirite u Budžet za 2020. godinu - na šta će se trošiti naš novac?
Proračun za građane je dokument koji na jednostavan način objašnjava građanima način kreiranja i donošenja proračuna, proračunske termine, koja razina vlasti je odgovorna za obavljanje različitih nadležnosti i pružanje usluga

 

U cilju sudjelovanja građana u planiranju i utrošku javnih sredstava, analizi politika i odgovornosti vlasti, pripremljena je pojednostavljena verzija najznačajnijeg financijskog dokumenta - Proračun Federacije Bosne i Hercegovine za građane za 2020. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.

 

Proračun za građane je dokument koji na jednostavan način objašnjava građanima način kreiranja i donošenja proračuna, proračunske termine, koja razina vlasti je odgovorna za obavljanje različitih nadležnosti i pružanje usluga, kratak redosljed aktivnosti i tijek proračunskog procesa prema proračunskom kalendaru, kao i mehanizme za uključivanje građana u proces usvajanja proračuna, čime će se doprinijeti većoj transparentnosti i odgovornosti u trošenju javnih sredstava.

 

Kako bi se nadzor proračuna proveo u praksi, nužna je transparentnost proračunskih dokumenata i procesa, kao i mogućnost da građani u tim procesima sudjeluju. Izrada ovog dokumenta predstavlja put ka tome, s krajnjim ciljem postizanja veće odgovornosti vlasti prema građanima.

 

Proračun za građane za 2020. godinu dostupan je na internetskoj stranici Federalnog ministarstva financija/finansija: http://www.fmf.gov.ba/v2/, navedeno je u saopćenju.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI