šta je pronašla veterinarska inspekcija?

Na tri farme tovne peradi u KS-u salmonelom zaraženo 20.436 pilića

Hronika 07.01.20, 08:08h

Na tri farme tovne peradi u KS-u salmonelom zaraženo 20.436 pilića
Osim toga, Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove uzeo je 165 uzoraka mesa peradi i mesnih proizvoda od peradi, kao i 36 uzoraka konzumnih jaja u proizvodnji i prometu u KS-u, u kojima nije potvrđeno prisustvo salmonele


Po nalogu kantonalne veterinarske inspekcije, zbog prisustva salmonele u posljednja četiri mjeseca 2019. je na sanitarno klanje sa tri farme tovne peradi u KS-u upućeno 20.436 brojlera. Monitoringom prisustva salmonela kod žive peradi bilo je obuhvaćeno 29 farmi, od čega 22 farme tovne peradi, te sedam farmi koka nosilica.

 

U okviru provedenog monitoringa veterinarski inspektori su, za potrebe službenog uzorkovanja, radi laboratorijskih ispitivanja uzeli 108 uzoraka dijagnostičkog materijala, od kojih je kod njih 5,55 posto potvrđeno prisustvo salmonele enteritidis. S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo na tri sporne farme provedene su pooštrene biosigurnosne mjere, dezinfekcija prostora i opreme na farmama, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke, te ostale propisane mjere.

 

Osim toga, Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove uzeo je 165 uzoraka mesa peradi i mesnih proizvoda od peradi, kao i 36 uzoraka konzumnih jaja u proizvodnji i prometu u KS-u, u kojima nije potvrđeno prisustvo salmonele.

 

- Podsjećamo sve subjekte u poslovanju sa hranom na obavezu provođenja općih i posebnih mjera higijene u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, u skladu sa principima HACCP sistema. Istovremeno, potrošače napominjemo da je nužno, prilikom pripreme i upotrebe hrane, održavati zavidnu razinu lične higijene, te osigurati adekvatnu termičku obradu namirnica prije konzumacije, a posebno pilećeg mesa i jaja, naveli su iz KUIP-a.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI