U članku pod nazivom 'Normalno je pobijedilo'

Der Spiegel: Milanovićeva pobjeda znak je slabljenja populista na istoku EU, veoma simboličan ishod...

Front 06.01.20, 18:08h

Der Spiegel: Milanovićeva pobjeda znak je slabljenja populista na istoku EU, veoma simboličan ishod...
U članku pod nazivom "Normalno je pobijedilo" navodi kako su i na posljednjim izborima u Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj populisti pretrpjeli gubitke

 

Njemački list Der Spiegel u ponedjeljak donosi analizu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i pobjedu kandidata ljevice Zorana Milanovića smješta u kontekst okretanja leđa birača populističkim snagama u novim članicama Europske unije.

 

Kandidat Socijaldemokratske partije Milanović pobijedio je na nedjeljnim izborima aktualnu predsjednicu i kandidatkinju vladajućeg konzervativnog HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović s 52,7 prema 47,3 posto.

 

"Ovo je izborni ishod velike simboličke snage, za Hrvatsku ali i za Europu. Ovo je signal da populisti na istoku Europske unije više nisu na pobjedničkom pohodu", piše Spiegelov stručnjak za istočnu Europu Keno Verseck.

 

U članku pod nazivom "Normalno je pobijedilo" navodi kako su i na posljednjim izborima u Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj populisti pretrpjeli gubitke.

 

No autor istodobno ukazuje na to da Milanović predstavlja relativnu većinu među biračima u Hrvatskoj.

 

"U prvom krugu izbora je Miroslav Škoro, desničarski pjevač i kandidat okrenut protiv političkog establišmenta, osvojio gotovo četvrtinu glasova. Može se pretpostaviti da su mnogi njegovi sljedbenici ove nedjelje ostali kod kuće", kaže autor.

 

Također upozorava da Milanovića kao socijaldemokrata treba uzimati s ogradom i podsjeća na socijalno neosjetljive gospodarske reforme Milanovićeve vlade.

 

"Od Milanovića ne treba očekivati neko bolje suočavanje s ratnim zločinima koje je hrvatska strana počinila u posljednjem ratu", piše Verseck ali istodobno podsjeća na Milanovićevo protivljenje diskriminaciji Srba u Hrvatskoj tako da je njegova pobjeda "dobra vijest za najveću manjinu u zemlji".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI