Erdogan šalje trupe u još jedan konflikt

Turski parlament odobrio slanje vojske u Libiju, opozicija protiv 'prolijevanja muslimanske krvi'

Front 02.01.20, 17:07h

Turski parlament odobrio slanje vojske u Libiju, opozicija protiv 'prolijevanja muslimanske krvi'
Vodeća turska opoziciona stranka ranije je saopćila da ne podržava planove vlade da rasporedi trupe u Libiji, ocjenjujući da će se tim potezom Turska uplesti u još jedan konflikt i učestvovati u "prolijevanju muslimanske krv"

 

Velika narodna skupština Republike Turske izglasala je u četvrtak zakon koji predviđa slanje vojske te zemlje u Libiju, javlja Anadolija.

 

Pred zastupnicima turskog parlamenta danas je bio nacrt zakona o slanju turskih vojnika u Libiju, za koji je glasalo 325 zastupnika, dok je 184 bilo protiv.

 

Turska je krajem novembra s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije potpisala dva odvojena memoranduma o razumijevanju, jedan o vojnoj saradnji, a drugi o pomorskim granicama zemalja istočnog Sredozemlja.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio kako su potpisani memorandumi donijeli značajnu stratešku korist njegovoj zemlji.


Vodeća turska opoziciona stranka ranije je saopćila da ne podržava planove vlade da rasporedi trupe u Libiji, ocjenjujući da će se tim potezom Turska uplesti u još jedan konflikt i učestvovati u "prolijevanju muslimanske krvi".

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je tada da je libijska vlada, koju podržavaju Ujedinjeni narodi, tražila od Ankare da pomogne vlastima u Tripoliju braniti grad od ofanzive rivalskih snaga, prenijela je Beta.

 

Iako detalji o mogućem slanju turskih snaga nisu otkriveni, glavna opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) jasno je ukazala da će njeni zastupnici glasati protiv toga.


"Ne želimo da se užasan prizor koji se vidi u Siriji dogodi u još jednoj zemlji", rekao je novinarima Unal Cevikoz, zamjenik predsjednika te stranke, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

 

Također je rekao da nikad neće prihvatiti da Turska bude dio posredničkog rata u Libiji time što bi stala uz jednu od strana u sukobu jer bi to bio slučaj prolijevanja muslimanske krvi.

 

Dodao je da Turska mora dati prioritet diplomatskom rješenju za Libiju.

 

Erdoganova vladajuća stranka, međutim, u savezu je s nacionalističkom strankom i te dvije stranke imaju dovoljno glasova da usvoje prijedlog vlade za slanje trupa u Libiju.

 

Cavusoglu je kasnije rekao da je razgovarao s vođom još jedne opozicijske stranke da traži podršku za prijedlog, dodajući da ta stranka još nije odlučila.


Erdogan je prošle sedmice rekao da je vlada libijskog premijera Fayeza al-Sarraja u Tripoliju pozvala Tursku da pošalje svoje snage nakon što su dvije strane potpisale sporazum o vojnoj saradnji. Ankara i Tripoli također su potpisali pomorski sporazum. Oba sporazuma naišla su na osude iz regije i drugih zemalja.

 

Al-Sarrajeva administracija od aprila se suočava s ofanzivom rivalske vlade bazirane u istočnoj Libiji i snaga vjernih generalu Khalifi Haftaru, koji pokušava zauzeti Tripoli. Borbe oko Tripolija pojačane su posljednjih sedmica kad je Haftar najavio konačnu, odlučujuću bitku za Tripoli.

 

Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, kao i Francuska i Rusija, dok vladu sa sjedištem u Tripoliju pomažu Turska, Katar i Italija, prenosi Al Jazeera.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI