Izetbegović u tradicionalnom novogodšnjem obraćanju

Najtvrđi orah je bila 'šestorka'... Nije prošao nijedan mjesec bez gafa. KS u februaru dobiva bolju Vladu

Front 30.12.19, 12:13h

Najtvrđi orah je bila 'šestorka'... Nije prošao nijedan mjesec bez gafa. KS u februaru dobiva bolju Vladu
Prema njegovim riječima, aktuelna Vlada u Kantonu će se neko vrijeme odupirati i na kraju ipak otići

 

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, rekao je danas da će Kanton Sarajevo novu Vladu dobiti u februaru.

 

Prema njegovim riječima, aktuelna Vlada u Kantonu će se neko vrijeme odupirati i na kraju ipak otići.

 

''Oni će se još jedno vrijeme odupirati, praviti neki show i otići naravno. Ne mogu se suprostaviti volji većine. Bilo je nekog očekivanja u narodu da će ta nova hrpa ljudi nešto uraditi'', ispričao je Izetbegović i nastavio:

 

''Ili postavljenje ratnog zločinca ili ovakav film ili dodjela sredstava sebi i kumovima, nije prošao nijedan mjesec bez gafa. Neka prođe januar, u februaru ćemo imati novu - bolju Vladu'', najavio je on.

 

Izetbegović je na tradicionalnoj godišnjoj pres-konferenciji stranke koju vodi, govorio i ostalim aktuelnim temama.

 

- Cijenjeni predstavnici medija, dragi prijatelji, dame i gospodo – Esselamu alejkum i dobro jutro! Dobro došli na tradicionalnu novogodišnju pres-konferenciju Stranke demokratske akcije. Hvala vam što ste se odazvali u ovom broju. Napravit ću uobičajeno, kratko podsjećanje i osvrt na bitne procese i događaje koji su obilježili godinu koja se završava, kao uvod za pitanja novinara na koja ću rado pokušati da odgovorim - započeo je Iztbegović pa u jednoj rečenici opisao godinu na izmaku - to je godina zastoja, kriza i blokada.

 

- Na kraju 2019. nalazimo se na pozicijama koje smo trebali osigurati na samom početku godine, u januaru. Napravili smo krug i vratili se na početak. Međutim, taj krug nismo prošli bez razloga, niti je 2019. godina protraćena uzalud, bez rezultata. Nju nisu, kako se kolokvijalno kaže, „pojeli skakavci“. Ovo je bila godina u kojoj je odbranjen ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, odbranjena je vladavina zakona, odbranjeni su strateški ciljevi integriranja BiH u Evropsku uniju i NATO savez. Odbranjen je i bazični demokratski princip poštovanja volje birača u sklapanju postizbornih koalicija. Sve navedeno je bilo napadnuto i dovedeno u pitanje. Vratili smo se na tačku na kojoj smo bili na početku 2019., ali smo stvari i odnose ovaj put postavili na pravi način, resetirali postavke, vratili ih na ispravan kolosijek - rekao je Izetbegović.

 

bakir-izetbegovic-sda

 

Lider SDA je ovu priliku iskoristio da pobroji napade na BiH, na njene institucije i na istinu o njenoj prošlosti:

 

- U osnovi svih ovih napada je bio pokušaj da se volja entiteta nametne državi. Krenulo je s pokušajem unošenja entitetske zastave u sale Predsjedništva BiH, nastavilo se sa neustavnom proslavom dana RS, četnici su se postrojavali u Višegradu i pjevali prijeteće pjesme, crtale su se karte „velike Srbije“, uvodili rezervni sastavi policije RS naoružani vojnim naoružanjem, donosile odluke kojima NSRS pokušava voditi politiku koja je u nadležnosti države – odlukama o vojnoj neutralnosti i zaustavljanju NATO integracijskih procesa BiH. Blokirani su formiranje i rad PSBiH, zaustavljeno je imenovanje delegacije BiH pri Vijeću Evrope, sve s ciljem da se ovakvim ultimatumima patriotski politički blok, predvođen sa SDA, prisili na ustupke koji bi vodili demontiranju ustavnopravnog sistema u zemlji i rušenju vladavine zakona. Strateški principi kojima se pokušava pravno utemeljiti supremacija entiteta nad državom su sadržani u zaključcima GO SNSD-a iz septembra te u Deklaraciji NSRS iz oktobra 2019. Njima se proklamira „pravo na samoopredjeljenje“, odnosno otcjepljenje, RS se pokušava pozicionirati kao nosilac suvereniteta, entitet-država koji je postojao prije formiranja dejtonske BiH i čijom voljom je nastala BiH. Traži se ukidanje Bonskih ovlasti i odlazak OHR, traži se poništavanje ranijih odluka kojim je ojačana država kroz prijenos nadležnosti. Podriva se pozicija ustavnog suda i pravosudnog sistema na državnom nivou itd. - rekao je u svom govoru Izetbegović.

 

On je govorio i o Programu reformi BiH:

 

- Pa šta je, ustvari, taj valjani kompromis? Je li to ANP, je li to aktivacija MAP-a? Ili nije? Dakle – to je modifikacija ANP-a s kojom su zadovoljni članovi Predsjedništva BiH, zadovoljni ambasadori Kvinte predvođeni sa SAD, zadovoljan NATO štab u Briselu. Zadovoljni građani BiH, kojima je preko glave krize i napetosti u zemlji. BiH se od 2009. nalazi u okviru saradnje sa NATO-om koji se zove MAP – odnosno Akcioni plan za članstvo. Dakle, već deset godina smo u MAP-u. Taj plan nije bio aktiviran zbog tzv. Talinskog uvjeta. Prošle godine NATO je odustao od ovog uvjeta, i u decembru 2018. pozvao BiH da preda svoj prvi ANP – Godišnji nacionalni program. Na bazi ovog poziva izrađen je ANP od Komisije za saradnju sa NATO, poslan u prednacrtu od Vijeća ministara u Brisel, i prihvaćen bez primjedbi od NATO štaba. A zatim su krenula poznata politička prepucavanja, blokade, entitetske odluke o vojnoj neutralnosti, optužbe za izdaju….. kroz mukotrpan proces Program je modificiran, malo u sadržaju, nešto više u nazivu – i usvojen. Sad se zove Program reformi. Nije nazvan "Godišnjim", ali je u tekstu definirano je da se odnosi na period novembar 2019. – novembar 2020. I ovdje ću stati. Pametnom dovoljno - zaključio je Izetbegović.

 

On je govorio i o pritiscima koji su "projektovani da pocijepaju SDA", pa su pocijepali sami sebe: 

 

- Najlošije je prošao SDP. Nedostatak vizije i političke hrabrosti je od stranke koja je mogla okupiti najjači politički blok u BiH, napravio gubitnika koji se reducira i kopni, i čija politička budućnost je potpuno neizvjesna. Najtvrđi orah je bila koalicija „Šestorke“ u Sarajevu iza koje je, iz sebi znanih razloga, snažno stajala međunarodna zajednica. Bila je neophodna godina dana da dvojac Forto-Konaković ispiše zadaću, i dobije negativnu ocjenu partnera i javnosti. U tih dvanaest mjeseci nije prošao ni jedan mjesec bez većeg gafa i promašaja.

 

Kompletan govor predsjednika SDA možete pročitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

BLIN
KOMENTARI