BAKIR HADŽIOMEROVIĆ/ 5 DOGAĐAJA KOJI SU OBLJEŽILI 2019. GODINU

Prvi put na čelo BiH imenovan pravomoćno presuđeni hairlija... Može li gore od toga? Naravno da može!

Front 29.12.19, 19:16h

Prvi put na čelo BiH imenovan pravomoćno presuđeni hairlija... Može li gore od toga? Naravno da može!
DEPO Portal je u ozračju kraja godine anketirao neke od učesnika javnog političkog, društvenog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini - sa pitanjem kojih pet događaja je, prema njihovom mišljenju, obilježilo 2019.

 

 

U drugom nastavku naše ankete na ovo pitanje odgovara bh. novinar Bakir Hadžiomerović, koji je iz osebujne godine na izmaku izdvojio sljedeće događaje:

 

CAO KAHTOH CAPAJEVO

U sudijskom vremenu 2019. novouspotavljena bošnjačka većina (sa Smiljom Viteškić u pričuvi) izvršila je kantonalni udar u sarajevskoj skupštini. Kanton je osvojen u koordinirano nezakonitoj akciji, a poražena strana najavljuje tužbe do Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Borba za vlast i milijardu budžetskih maraka se nastavlja. Samo neka je po zakonu, što bi rek'o jedan nadaleko poznati povratnik na ovdašnju političku scenu.


ZVIJEZDE ANP-a


Mjesecima se raspravljalo o Akcionom planu za pristupanje NATO savezu. Na kraju su, po običaju, svi ispali pobjednici. Dodik je uporno udarao u klin, Komšić i Džaferović tamburali u ploču. Pritom su udruženo petljali neselektivno, jer valjda im ništa drugo i ne preostaje. U isto vrijeme, generali iz Brisela poručuju kako se, eto, raduju budućoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom. 


Nek' uđe u zapisnik, „natovci“ se raduju izvjesnoj saradnji, a ne zvaničnom pristupanju naše države najmoćnijoj svjetskoj vojni. Obrni-okreni, „anpovanje“ je ludom radovanje!


ČUDO NEVIĐENO - Dobili smo vlast


Zoran Tegeltija predsjedavajući je Vijeća ministara BiH. Prvi put u svijetloj postdejtonskoj povijesti na čelo vlade ovog nesretnog državnog pokušaja imenovan je pravomoćno presuđeni hairlija. Može li gore od toga? Naravno da može! Zaslužujemo li (polu)likove poput Tegeltije? Apsolutno! Naime, takvi najbolje prolaze na izborima. I kapak.


RUKOMETAŠI NA EVROPSKOM


Kamo puste sreće da se ovdašnji političari barem malo ugledaju na naše rukometaše. Koji su se plasirali na januarsko Evropsko prvenstvo. Uspjeli su unatoč upornim opstrukcijama nadležnih bh. institucija. Putovali su na utakmice o svom trošku. Plaćali kotizacije, avio karte i hotelske sobe. Za nagradu ih još i federalni premijer svjesno pokušava izlevatiti za proračunski novac koji je u patriotskom zanosu javno obećao. 


Uzalud vam trud, politički levati.  Rukometna reprezentacija odavno je najbolje od Bosne i Hercegovine.


EMIR U SREBRENICI


Najvažniji događaj prilično sumorne godine jeste imenovanje Emira Suljagića na čelo Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Suvišno je naširoko objašnjavati. Emir je uspravan čovjek na konačnoj stanici našeg kolektivnog bola...  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI