malo reći buran dan

Prekinuta sjednica Skupštine KS-a zbog nedolaska predlagača zakona

Front 28.12.19, 16:37h

Prekinuta sjednica Skupštine KS-a zbog nedolaska predlagača zakona
Novoizabrani predsjedavajući Skupštine KS-a Mirza Čelik kazao je da su uputili poziv za održavanje sjednice svim relevantnim službama kako bi razmatrali te tačke

 

Nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo u kojoj su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), prekinula je hitnu sjednicu zbog nedolaska ovlaštenih predlagača zakona Vlade KS-a.

 

Zastupnici su usvojili dnevni red na kojem su izmjene budžeta za 2019. godinu po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2019., Prijedlog budžeta za 2020. godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2020. godinu i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

 

Novoizabrani predsjedavajući Skupštine KS-a Mirza Čelik kazao je da su uputili poziv za održavanje sjednice svim relevantnim službama kako bi razmatrali te tačke.

 

- Htjeli smo ovjeriti poziv za sjednicu, ali nam bivši predsjedavajući KS-a Elmedin Konaković nije htio predati pečat i kazao nam je da ne možemo ući u kancelariju predsjedavajućeg - kazao je Čelik.

 

Zastupnik SDA Aljoša Čampara navodi da sjednici ne prisustvuju ovlašteni predlagači zakona iz Vlade te da nisu u mogućnosti raspravljati o aktima, iako su tačke vrlo bitne za život građana tog kantona te je predložio da se rebalans za 2019. i budžet za 2020. usvoje na sjednici 8. januara.

 

Šef Kluba SDA Mahir Dević kazao je da je premijer KS-a Edin Forto neodgovoran zbog nedolaska na sjednicu te je zatražio njegovu ostavku. 

 

- Nova parlamentarna većina je bila spremna usvojiti rebalans i budžet, jer ulazimo u novu godine bez odluke o privremenom finansiranju - kazao je Dević.

 

Od članova Vlade, sjednici je prisustvovala ministrica obrazovanja, nauke i mladih Zineta Bogunić, ministrica zdravstva Amela Sofić, ministar za boračka pitanja Ismir Jusko i ministar kulture i sporta Mirvad Kurić.

 

Sjednici ne prisustvuju zastupnici iz Naroda i pravde, Naše stranke (NS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koji tvrde da sjednica nije legalna te da će donesene odluke biti ništavne.

 

(Fena/MR)

BLIN
KOMENTARI