Grupa 'Pravda za Davida' poziva

Večeras u Banjaluci okupljanje građana: Tražimo ostavku ministra Lukača i njegovo procesuiranje!

Front 25.12.19, 10:51h

Večeras u Banjaluci okupljanje građana: Tražimo ostavku ministra Lukača i njegovo procesuiranje!
Tog tužnog i sramnog 25. decembra 2018. godine otpočela je policijsko-tužilačka akcija protiv neformalne grupe građana „Pravda za Davida“ sa ciljem da se konačno stavi tačka na taj slučaj koji mjesecima potresa Banju Luku, ali i region, podsjećaju iz grupe Pravda za Davida

 

Iz neformalne grupe građana "Pravda za Davida" najavili su da će večeras biti održano 640. okupljanje članova te grupe građana, čiji je jedan od glavnih zahtjeva smjena ministra Dragana Lukača i njegovo hitno procesuiranje, na čemu su i ranije insistirali.

 

- Jedan od naših prvih zahtjeva bio je, a i danas je – ostavka ministra policije Dragana Lukača i njegovo procesuranje – dodaju u saopćenju.

 

Navode da se na današnji dan obilježava tačno godinu dana od početka, kako su saopćili, otvorene policijske represije prema porodici Dragičević, ali i ljudima koji su uz porodicu kao podrška.

 

Podsjetili su na ta dešavanja.

 

- Tog tužnog i sramnog 25. decembra 2018. godine otpočela je policijsko-tužilačka akcija protiv neformalne grupe građana „Pravda za Davida“ sa ciljem da se konačno stavi tačka na taj slučaj koji mjesecima potresa Banju Luku, ali i region.

 

Uhapšeni su roditelji ubijenog momka Suzana i Davor i nekoliko aktivista grupe. Trg, na kom smo se okupljali mjesecima, blokirale su specijalne jedinice policije naoružane do zuba i sa fantomkama na glavama. Nasrnuli su na ljude koji su se zatekli na trgu i u nevjerici gledali šta se dešava pred njihovim očima. Ružna i tužna slika poslata je iz Banje Luke u svijet. Svjetski mediji pisali su o toj sramoti...- navodi se u saopćenju.

 

Dodaju da je, pored svega, ta neformalna grupa nastavila da postoji i da djeluje, ali u mnogo težim okolnostima.

 

Prvi i osnovni razlog okupljanja jeste, naveli su, sramna konferencija za novinare od 26. marta 2018. godine na kojoj je slučaj stradanja Davida Dragičevića gotovo zaključen i koji je povod izlaska velikog broja građana na Trg Krajine u Banjoj Luci.
 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI