Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u

Istina je da se u tekstu na engleskom na par mjesta pominje ANP, a u prevodu ne... Odgovorno tvrdim, ovo je ANP!

Front 25.12.19, 08:39h

Istina je da se u tekstu na engleskom na par mjesta pominje ANP, a u prevodu ne... Odgovorno tvrdim, ovo je ANP!
Moram reći da pominjanje ANP-a u dokumentu ima značajnu poveznicu između onog što je NATO tražio i što je kao odgovor proslijeđeno iz Sarajeva, kaže Kožljak

 

"Odgovorno tvrdim da je u sjedište NATO-a u Briselu proslijeđeno ono što je od Bosne i Hercegovine traženo, a to je Godišnji nacionalni program (ANP), s tim što je on dobio drugačiji naziv – Program reformi", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, Alija Kožljak.

 

Ovu svoju konstataciju Kožljak temelji na strukturi dokumenta koja se, kako kaže apsolutno podudara sa strukturom Godišnjeg nacionalnog programa koji su u NATO slale mnoge države prije BiH a koje je imao priliku vidjeti.

 

"U slučaju BiH se može desiti da su dva poglavlja sažeta u jedno, politički i ekonomski aspekti, ali je sve obuhvaćeno, što se tiče sadržaja. Pošto su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u decembru 2018. godine ponudili Bosni i Hercegovini da dostavi ANP, odgovor iz ove države je mogao jedino biti Godišnji nacionalni program, jer se zna koji su mehanizmi saradnje", kaže Kožljak.

 

"Što se tiče rasprave u ponedjeljak u Narodnoj skupštini Republike Srpske", dodaje Kožljak, "poslanici su na klupama imali prevod između kojeg i originala nema velike suštinske razlike. Istina je da se u tekstu na engleskom jeziku na par mjesta pominje ANP i to zaista nije prevedeno".

 

"Moram reći da pominjanje ANP-a u dokumentu ima značajnu poveznicu između onog što je NATO tražio i što je kao odgovor proslijeđeno iz Sarajeva. Takođe, nedostajale su tabele koje govore o specificiranim zadacima i obavezama podijeljenim na nosioce ili aktere koji će realizovati programske ciljeve iz Programa reformi", kaže Kožljak.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI