Džihadista na ročištu u Sudu BiH

ISIL-ovac iz BiH Armen Dželko tvrdi da je ostao bez bubrega i dijela slezene, u Siriji mu ostale dvije supruge i troje djece

Hronika 24.12.19, 12:58h

ISIL-ovac iz BiH Armen Dželko tvrdi da je ostao bez bubrega i dijela slezene, u Siriji mu ostale dvije supruge i troje djece
Kako je pojasnio tužilac Dubravko Čampara, Dželko je u februaru 2013. otišao u Siriju, gdje se punih šest godina borio za ovu terorističku organizaciju

 

Armen Dželko, koji je osumnjičen da je kao pripadnik terorističke organizacije "Islamska država" učestvovao u ratu u Siriji, jutros je na ročištu u Sudu BiH, kazao da je tokom ranjavanja u Siriji ostao bez bubrega i dijela slezene.

 

Dželko, koji je prošle sedmice deportovan iz Sirije, više se nije obraćao Sudu, prenosi Avaz.

 

Tužilaštvo BiH za ovog pripadnika ISIL-a traži određivanje jednomjesečnog pritvora zbog straha od bijega, ponavljanja krivičnog djela, utjecaja na svjedoke, ali i uznemirenja javnosti.

 

Kako je pojasnio tužilac Dubravko Čampara, Dželko je u februaru 2013. otišao u Siriju, gdje se punih šest godina borio za ovu terorističku organizaciju.

 

Dželko je ostao pripadnik ISIL-a sve do kraha ove terorističke organizacije.

 

Utvrđeno je da je čak više puta ranjavan, a prema izjavama svjedoka, viđen je u uniformama ISIL-a i s automatskom puškom.

 

Utvrđeno je, takođe, da su mu u Siriji ostale dvije supruge i troje maloljetne djece.

 

Odbrana se usprotivila određivanju pritvora.

 

Dželkin advokat Senad Dupovac kazao je da ne postoje zakonske pretpostavke za određivanje pritvora, predloživši Sudu da mu se odredi kućni pritvor, tačnije zabrana napuštanja mjesta prebivališta.

 

Sud će odluku donijeti u narednih nekoliko sati.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI