PLAMTI BITKA ZA SARAJEVO

Otkrivamo plan nove koalicije u KS: Konaković pada 27. decembra, nova vlada do 20. januara

Front 20.12.19, 13:35h

Otkrivamo plan nove koalicije u KS: Konaković pada 27. decembra, nova vlada do 20. januara
Koalicija SDA-SBB-DF planira da imenovanje nove Vlade Kantona Sarajevo bude završeno najkasnije do 20. januara naredne godine. Ima li „Trojka“ kontraplan?

 

Kako je očito da u ovome trenutku SDA, SBB i DF imaju 18 ruku potrebnih za smjenu aktuelne izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo, a sasvim je izvjesno da će nova skupštinska većina krenuti u hitnu akciju u cilju uspostavljanja svoje vlasti, i to tako što će najprije pokrenuti proceduru za smjenu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.


Doznaje se da će zastupnici SDA, SBB-a, i DF-a, na sjednici bošnjačkog kluba 27. decembra, službeno inicirati smjenu Elmedina Konakovića sa zahtjevom da se na njegovo mjesto imenuje kandidat iz nova skupštiinske većine. 


Novi predsjedavajući bi trebao biti Sabahudin Delalić iz SDA.


Klub će o tome službeno izvijestiti Skupštinu i nova koalicija očekuje da će Konaković pasti već na prvoj narednoj sjednici Skupštine KS. 


Cijelu operaciju smjene postojeće i imenovanja nove izvršne vlasti koalicija SDA-SBB-DF namjerava završiti za tridesetak dana od trenutka službenog podnošenja inicijative. 


Oni vjeruju da imenovanje nove Vlade Kantona Sarajevo može biti završeno najkasnije do 20. januara naredne godine. 


Na koji način „Trojka“ namjerava da zaustavi ovaj proces još se ne zna. Bitka za „kanton koji vrijedi više od deset drugih“ se nastavlja.


(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI