Borba traje od ljetos

Misteriozni investitor preuzima Sarajevo osiguranje: Ko dionice kupuje preko skrbničkog računa?

Biznis Klub 17.12.19, 10:24h

Misteriozni investitor preuzima Sarajevo osiguranje: Ko dionice kupuje preko skrbničkog računa?
Nakon što je prošle sedmice kupio oko 4,4 posto dionica za 3 miliona KM, njegov udio u Sarajevo osiguranju porastao je na 16,2 posto

 

Misteriozni investitor povećao je svoj udio u Sarajevo osiguranju za više od 4 posto dionica i postao njegov drugi najveći suvlasnik, piše BiznisInfo.

 

Ovaj investitor dionice kupuje preko skrbničkog bankarskog računa pa nije moguće znati o kome se radi.

 

Nakon što je prošle sedmice kupio oko 4,4 posto dionica za 3 miliona KM, njegov udio u Sarajevo osiguranju porastao je na 16,2 posto.

 

On je time postao drugi najveći dioničar najveće domaće osiguravajuće kuće.

 

Najveći dioničar je Federacija BiH sa oko 45,5 posto. ZIF BIG investiciona grupa smanjio je svoj udio sa oko 20 posto na ispod 16 posto, čime je pao s drugog na treće mjesto. ZIF Prof plus ima 5 posto.

 

Među novim dioničarima (koji su ove godine stekli udio) je MIF d.o.o. koji ima oko 4,3 posto dionica i na petom je mjestu po udjelu.

 

Borba za dionice

 

Podsjetimo da je borba za dionice Sarajevo osiguranja započela ljetos.

 

Od 9. avgusta do 2. septembra trgovano je dionicama ove kompanije u vrijednosti od oko 10 miliona KM. Sa prošlosedmičnom trgovinom to čini oko 13 miliona KM za ukupno više od 20 posto dionica Sarajevo osiguranja.

 

Udjele su, kako smo rekli, ove godine stekli spomenuti investitor koji posluje preko skrbničkog računa i MIF d.o.o.

 

Podsjetimo i da Vlada FBiH već dugo planira privatizaciju svog udjela u ovoj osiguravajućoj kući, ali da to još nije sprovedeno jer se posljednji put pobunio jedan od partnera u Vladi (SBB).

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI