ONO ŠTO SE DOGODILO 9. DECEMBRA POKAZUJE...

Automafija nije imala razlog pucati: Je li vrijeme da se ispita vrh MUP-a KS zbog ubistva sarajevskih policajaca?!

Hronika 14.12.19, 09:29h

Automafija nije imala razlog pucati: Je li vrijeme da se ispita vrh MUP-a KS zbog ubistva sarajevskih policajaca?!
Vrh policije i Kantona Sarajevo obećavao je sve, prevrtanje svakog kamena i slično. Samo da nađu ubice dvojice časnih policajaca. Više od godinu poslije ubicama ni traga. Nalogodavcima također

 


Izvor: Patria
Piše: Rasim Belko


Automafija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu dobro je organizovana kriminalna organizacija, koja godinama hara podijeljenom “Zlatnom dolinom”. Kradu slobodno i organizovano, a tako se i brane kad neki od njih “padnu”. Većina ih prizna, pa dobiju godinu-dvije i na slobodi su prije nego im plijen bude prodat. Dakle, rijetko bankrotiraju, još rjeđe se povlače.


Ima li takav kriminalac motiv da ubije policajca i na sebe navuče gnjev svih koji nose policijsku uniformu? Zašto su se onda odlučili da 26. oktobra, zbog “samo” jednog ili dva auta izrešetaju dvojicu sarajevskih policajaca koji čak nisu ni bili u potjeri?


Ovako sam, prije nešto više od godinu dana počeo tekst o ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Tog 21. novembra 2018. godine sve je bilo u magli.


Vrh policije i Kantona Sarajevo obećavao je sve, prevrtanje svakog kamena i slično. Samo da nađu ubice dvojice časnih policajaca. Više od godinu poslije ubicama ni traga. Nalogodavcima također. 


Međutim, ono što se dogodilo 9. decembra ove godine pokazuje svu istinitost tvrdnje s početka teksta. Automafija nije imala razloga ubiti Šehovića i Vujinovića.  


A prve su ih optužile policijske glave. Iz današnje perspektive moglo bi se slobodno upitati jesu li u vrhu policijskih struktura Kantona Sarajevo, Federacije i države BiH imali skriveni cilj, pa lažno optužili operativno najorganizovaniju strukturu u BiH - automafiju. 


No, idemo redom. Ime Miroslava Škobe “vrtilo” se medijskim prostorom. Postao je neka vrsta kulta u podzemlju koje se bavi auto industrijom. Ali, Škobo je pao. Namotao “Volan” pogrešno, pa završio na optuženičkoj klupi Suda BiH. Svjestan dokaza koje je za sobom ostavljao istražiteljima, Škobo je skupa s Ferdom Vukojom priznao krivicu. Njihov postupak odvojen je od “Volana”. Prije dva dana, 9. decembra, Škobo i Vukoje su dobili potvrdu da im je strategija bila dobra. Sud Bosne i Hercegovine ih je osudio na godinu dana zatvora. Oduzet će im nekoliko desetina hiljada maraka. 


Ali, nakon godine, a vjerovatno i manje uz primjerno vladanje, Škobo i Vukoje ponovo će biti slobodni. “Odradit” će jedno ili dva vozila i namiriti svu “štetu” koju im je nanio Sud Bosne i Hercegovine. 


Teško je očekivati da će i ostali u slučaju “Volan” proći puno gore. Koja godina i u Mokrom, Vojkovićima, Hrasnici, na Palama… družina će biti opet zajedno. Opet spremna krenuti sa starim poslom. 


No, ovaj put posao će biti olakšan. Bit će oprezniji i iskusniji činjenicom da znaju koje dokaze ne smiju ostavljati, a ispred njih nikada više neće se naći časni policajci Šehović i Vujinović. 


Ponavljam, Šehovića i Vujinovića ubio je sistem. Političko-policijska mreža s obavještajno-kriminalnim dodacima. 


Jer, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić, policijski komesar Mevludin Halilović i predsjednik Sindikata policije Mirza Hadžiabdić ekspresno su reagovali, pa svega nekoliko sati poslije ubistva optužili automafiju. Čak su izdali saopćenje da je riječ o “sačekuši automafijaša”. A onda isto saopćenje ekspresno povukli i u javnost pustili priču da su policajci ubijeni u potjeri za automafijašima. 


I krenulo se u hapšenje svakog ko ima bilo kake veze. Veliki broj ispitan. Neki su osumnjičeni. Kasnije uhapšeni, poput Miloša Obradova ili Srećka Trifkovića. Dok je istraga stajala, pomenutom dvojcu unedogled je produžavan pritvor. 


Nakon višemjesečnog produžavanja, Trifković i Obradov su pušteni. Očito je da nije bilo dokaza da su učestvovali u ubistvu sarajevskih policajaca. 


U sarajevskom i zeničkom zatvoru danas nema osumnjičenih za napad na uniformu, odnosno napad na državu. 


Ono što je puno problematičnije je činjenica da se godinu poslije pokreće nova istraga, da nisu rijetki nesporazumi na relaciji MUP KS - Tužilaštvo KS. A ako se već otvara nova istraga, postavlja se pitanje trebaju li biti privedeni Mulabdić, Halilović, Hadžiabdić. Oni su istragu u prvim satima usmjerili na automafiju. Ako se godinu poslije ne zna ko je ubio policajce, kako su Mulabdić, Halilović i Hadžiabdić znali da se radi o automafiji, sačekuši, potrazi. 


A ta automafija radi punom parom. Vozila i danas nestaju sa sarajevskih parkinga.
Danas se pokreću nove istrage, ali su u Tužilaštvu KS zadržali stare manire. Medije drže na distanci. 


Istraga je u toku. Već smo čuli i ponovili. Barem stotinjak puta. 


“Za istragu ubistva ključna su prva 24 sata”, pojasnio mi je jedan sarajevski advokat kada smo razgovarali o slučaju koji Tužilaštvo KS također još rješava. 


Dakle, ključni trenutak je propušten. Istraga više ne bi trebala biti usmjerena na ubice, nego na nalogodavce. A njih mogu otkriti jedino oni koji su istragu usmjerili na krivi kolosijek. 


…Istraga je u toku!

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI