Sljedeće sedmice po nezavisnost

Škoti na krilima velike pobjede žele novi referendum: Hoće li Edinburg konačno okrenuti leđa Londonu?

Front 13.12.19, 16:56h

Škoti na krilima velike pobjede žele novi referendum: Hoće li Edinburg konačno okrenuti leđa Londonu?
Škoti najavili da će sljedeće sedmice britanskoj vladi predstaviti pravni okvir za novi referendum o neovisnosti

Još se nisu slegnuli dojmovi jučerašnjih izbora u Ujedinjenoj Kraljevini, a Škoti su najavili da će do sljedećeg tjedna Londonu predstaviti pravni okvir za raspisivanje novog referenduma o neovisnosti.

 

Potaknuti izvrsnim rezultatom kojeg su ostvarili na sinoćnjim izborima, na kojima je Škotska nacionalna stranka osvojila 48 od ukupno 59 mandata u Donjem domu parlamenta, prva ministrica Nicola Sturgeon najavila je da će već sljedećeg tjedna održati svoje obećanje.

 

Prema ustavu koji to zapravo nije, Škoti moraju Londonu predstaviti pravni okvir za raspisivanje referenduma o neovisnosti kako bi isti imao obvezujuću težinu, kojeg britanska vlada treba odobriti. Iako je novi-stari premijer Boris Johnson u nekoliko prilika vrlo odlučno odbio razmotriti prijedlog novog referenduma o neovisnosti Škotske, tvrdeći da je narod odlučio prije samo četiri godine, SNP je svoj novi mandat odlučio započeti burno.

 

Okosnica njihovog pravnog temelja bit će upozorenje koje im je bivši premijer David Cameron dao uoči referenduma o neovisnosti 2014. godine: 'Glasajte za ostanak u Ujedinjenoj Kraljevini ako želite ostati u EU. London će vam u suprotnom blokirati ulazak u Uniju na Europskom vijeću', izjavio je tada čelnik torijevaca.

 

Rezultat referenduma bio je 45 naprama 55 posto, u korist ostanka u Ujedinjenoj Kraljevini. Takvom je ishodu uvelike presudila želja Škota da ostanu u EU, koja se ponovno potvrdila i na referendumu o Brexitu 2016. godine, na kojem su Škoti glasali protiv izlaska iz Unije.

 

Zanimljivo, unatoč rastu popularnosti SNP-a, najnovije predizborne ankete govore u prilog činjenici da sve manje Škota želi neovisnost. Čak 48 posto građana i dalje želi ostati u Ujedinjenoj Kraljevini, nasuprot 45 posto koliko ih želi samostalnost.

 

Podsjetimo, Boris Johnson od jučer ima većinu u Donjem domu britanskog parlamenta, tako da usvajanje Sporazuma o Brexitu više nije upitno. Prema odredbama novog ugovora o razvodu s Europskom unijom, Sjeverna Irska će za četiri godine sama odlučiti hoće li ostati dio carinske unije EU ili će se ostati u Ujedinjenoj Kraljevini.

 

Trenutno, jedino Wales ne daje nikakve naznake da bi Londonu okrenuo leđa.

 

(euractiv.jutarnji.hr, DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI