Slučaj 'Dženan Memić' - nastavljeno suđenje Seferovićima

Sud nije htio razmatrati 'fantomski' nalaz vještaka iz Novog Sada - nema ni potpisa ni pečata: 'Ovo je splačina!'

Hronika 13.12.19, 15:46h

Sud nije htio razmatrati 'fantomski' nalaz vještaka iz Novog Sada - nema ni potpisa ni pečata: 'Ovo je splačina!'
Ovo je prvi put da doživim u sudnici ovakav nezakonit, neutemeljen, nedozvoljen dokument, kazao je advokat Karkin

 

U nastavku ponovljenog suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju smrti mladića Dženana Memića atmosfera u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu uzburkala se nakon što je tužilac Sead Kreštelica kazao da su dobili nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektiranje iz Novog Sada vještaka Ištvana Bodola, za koji je rekao da se podudara s nalazom saobraćajnog vještačenja koji su vještaci Centra za vještačenje o procjenjivanje „Zenit“ iz Banje Luke prezentirali 15. novembra.

 

Bez pečata i potpisa

 

Kreštalica je kazao da je tekst oba nalaza identičan, čak i u greškama, a da se nalazi razlikuju samo u zaključku. Vještak iz Novog Sada je utvrdio da sve ukazuje na to da je bila saobraćajna nesreća, dok su vještaci Centra „Zenit“ zaključili da se ne radi o nesreći.

 

Sudija Igor Todorović je bio nemalo iznenađen kad je vidio nalaz iz Novog Sada. Rekao je da na nalazu nema potpisa vještaka, nema pečata Instituta, kao i da je napisano da je naredba dobivena od „zamjenika glavnog tužioca Igora Todorovića“.  

 

Tužilac Kreštalica je kazao da je Tužilaštvo o nalazu iz Novog Sada obavijestilo Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te otvorilo istragu da bi se utvrdilo ko je angažirao vještaka Bodala i kako je napravio nalaz.

 

Kreštalica je zatražio da se izvrši uvid u ovaj nalaz i odredi novo saobraćajno vještačenje izvan BiH.

 

Sudija Igor Todorović nije želio ni da razmatra ovaj prijedlog, kao ni nalaz.  

 

- Zna se kome je Sud izdao naredbu za vještačenje koje je upotpunjeno nalazom vještaka Vlade Markovića. To vi pokrenite istragu i utvrđujte - kazao je Todorović te najavio da će na sljedećem pretresu, zakazanom za 10. januar, biti razmatrana dopuna nalaza po vještaku medicinske struke koje je radio Centar za vještačenje „Zenit“.

 

Sudija je najavio da se pripreme završne riječi, čime bi postupak bio okončan.

 

Karkin: Ovo je splačina

 

Branilac Seferovića, advokat Rusmir Karkin nakon ročišta prvi je želio komentirati potez Tužilaštva KS.

 

- Ovo je takva splačina da se ovo nije moglo očekivati. Davljenik koji se davi hvata se za slamku. Njemu je maltene sve dozvoljeno, ali ovo što Tužilaštvo radi, ovo prevazilazi sve granice normalnog razuma. Ja sam u pravosudnim institucijama više od 30 godina. Ovo je prvi put da doživim u sudnici ovakav nezakonit, neutemeljen, nedozvoljen dokument. Tužilaštvo hoće da postavi kao okolnost koja će osporiti nalaz zakonitih vještaka koji su radili nalaz u skladu sa strukom i naukom na osnovu legalne zakonske naredbe. Danas Tužilaštvo ulaže navodni nalaz nekog vještaka iz Novog Sada koji su, po njihovoj teoriji, vještaci koji su radili po naredbi Suda plagirali na način da su prepisali kompletan nalaz osim da su dali svoje zaključke - kazao je Karkin.

 

Memić: Došlo mi je da povratim

 

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, najavio je podnošenje krivične prijave protiv glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlija.

 

- Ovo je bilo očekivano od Tužilaštva. Došlo mi je da povratim kad sam slušao riječi Seada Kreštalice. Ide krivična prijava protiv glavne tužiteljice Sabine Sarajlija. Bolje je da otvori istragu za ubistvo Dženana Memića, a ovu obustavi. Znaju oni koga štite, a znam i ja. I zato ovo ne staje i neće nikada stati. Znaju oni ko je ubica, znam ja, ali prvo moraju odgovarati tužioci i policajci - kazao je Memić.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI