U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu

Sutra otvorenje izložbe 'Polet žena', posvećene Antifašističkom frontu žena Jugoslavije

Kultura 12.12.19, 14:42h

Sutra otvorenje izložbe 'Polet žena', posvećene Antifašističkom frontu žena Jugoslavije
Postavka "Polet žena" je potraga za ženskim naslijeđem koje nije za sebe našlo odgovarajuće mjesto ni u javnom sjećanju niti u nekom muzeju, potraga koja obuhvata arhivsko-konzervatorske i kustoske intervencije čiji rezultati će biti predstavljeni prvi put, na jednom mjestu i u formi stalne postavke

 

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena organizatori su izložbe "Polet žena" koja će biti otvorena 13. decembra u tom muzeju.

 

Istraživanje arhive Antifašističkog fronta žena Jugoslavije (AFŽ) i koncept izložbe uradila je Andreja Dugandžić, a dizajn Lala Raščić.

 

Izložba se priređuje u okviru projekta "The Living Museum", gdje su partneri Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona. Realizaciju postavke podržao je i Mediteranski ženski fond (MedWF).

 

Postavka "Polet žena" je potraga za ženskim naslijeđem koje nije za sebe našlo odgovarajuće mjesto ni u javnom sjećanju niti u nekom muzeju, potraga koja obuhvata arhivsko-konzervatorske i kustoske intervencije čiji rezultati će biti predstavljeni prvi put, na jednom mjestu i u formi stalne postavke.

 

Postavka se sastoji od brojnih artefakta iz fundusa Muzeja, arhivskih dokumenata, fotografija, knjiga, periodike, postera i trodimenzionalnih objekata i tako objedinjuje sve njegove kolekcije. Uz originalni materijal prikazane su i intervencije iz budućnosti, gdje se kroz popularnu meme stranicu "Sve su to vještice" prikazuje ne tako ružičasta svakodnevnica AFŽ-a puna kontradikcija koje su stajale na putu stvarnog društveno-političkog oslobođenja žena u Jugoslaviji.

 

Prije 77 godina, 6. decembra 1942. godine na 1. Zemaljskoj konferenciji u Bosanskom Petrovcu, osnovan je Antifašistički front žena Jugoslavije (AFŽ). Sve do 1953. godine, kada je organizacija ugašena, AFŽ je igrao važnu društveno-političku ulogu, a i danas se često predstavlja kao najsvijetlija epizoda ženske emancipacije na ovim prostorima.
 

U okrilju Crvene već skoro deceniju traje istraživačko-dokumentaristički i umjetnički program "Šta je nama naša borba dala?". Projekt je započeo u Historijskom muzeju BiH. Od tada je, iz različitih izvora i uz svestranu podršku brojnih pojedinaca i institucija (Arhiva Bosne i Hercegovine, Historijskog Arhiva Sarajeva, Arhiva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, Muzeja AVNOJ-a u Jajcu itd.), prikupljena i digitalizirana obimna građa povezana sa djelovanjem i razvojem organizacije.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI