Širi se kompanija Rimac Automobili

Šta 'bosanski Elon Musk' radi u Sloveniji?

Biznis Klub 11.12.19, 10:41h

Šta 'bosanski Elon Musk' radi u Sloveniji?
Dogovor o slovenačkom pogonu uslijedio je dvije sedmice nakon što je Rimac za Jutarnji list potvrdio da planira otvoriti centar za istraživanje i razvoj (R&D) u Velikoj Britaniji

 


Kompanija Rimac Automobili u slovenačkom Novom Mestu otvara pogon za testiranje baterijskih i električnih pogonskih sistema – Hyper E-Car Lab.

 

To je za Novac.hr potvrdio poduzetnik i osnivač Mate Rimac, nakon što se u slovenskim medijima počelo spekulirati o tome šta “hrvatski Elon Musk radi u Sloveniji”. S obzirom na to da je Rimac zapravo rođen u Livnu, odakle je njegova porodica, mogli bismo kazati i “bosanski Elon Musk”, piše Biznisinfo.

 

Podsjetimo da je u vlasništvo Rimčeve firme Rimac Automobili nedavno ušao i veliki Porsche.

 

Inače, testni pogon u Sloveniji Rimac otvara u saradnji s Lastinski inženjeringom, tehnološkom firmom u vlasništvu Sama Omerzela, bivšeg ministra infrastrukture u slovenačkoj vladi.

 

Kako je Rimac rekao, već godinama dobro sarađuju u razvoju elektrotehnike, pa je ovo “odlična prilika da se tražene kompetencije usavršavaju, a kapaciteti grade u Sloveniji”.

 

Na pitanje zašto je izabrao baš Sloveniju za gradnju novog pogona u kojem bi se testirali pogonski sistemi za električne automobile, odgovorio je da u Svetoj Nedelji (kod Zagreba), gdje je i sjedište Rimac Automobila, već imaju pogon za testiranje, koji trenutno nadograđuju.

 

– Takva su testiranja relativno novo područje, a svi se proizvođači bore za nove kapacitete testiranja. Budući da mi razvijamo baterijske i pogonske sustave, ne samo za sebe nego i za druge proizvođače, testiranje je sve više u fokusu naše kompanije – ističe.

 

Dodatni su poticaj za gradnju pogona su i sredstva kojima će ih sufinansirati slovenačko ministarstvo gospodarstva, a Rimac i Omerzel dobit će ukupno 3,4 miliona eura, i to u okviru slovenačke Nacionalne strategije pametne specijalizacije.

 

Dogovor o slovenačkom pogonu uslijedio je dvije sedmice nakon što je Rimac za Jutarnji list potvrdio da planira otvoriti centar za istraživanje i razvoj (R&D) u Velikoj Britaniji. Tada je rekao da je sve još u ranoj fazi planiranja, pa se ne znaju ni veličina samog ureda ili, primjerice, broj zaposlenika.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI