Vlada KS razmatra mjere

Građani se guše u smogu: Hoće li u Sarajevu uvesti par-nepar ili će OVA vozila skloniti s ulica?

Front 10.12.19, 14:17h

Građani se guše u smogu: Hoće li u Sarajevu uvesti par-nepar ili će OVA vozila skloniti s ulica?
Vlada Kantona Sarajevo prije tri godine, zbog prekomjernog zagađenja, uvela je mjeru "par-nepar" za kretanje automobila, koja je bila na snazi jedva dva dana i naišla na veliki otpor i protivljenje građana

 

Sarajevo je proteklih dana visoko kotiralo na rang-listi najzagađenijih glavnih gradova u svijetu. Od jučer je situacija nešto bolja, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima. Građani kada su u prilici kratkotrajni spas potraže na okolnim planinama, odakle pogled na grad izgleda još strašnije. Nažalost, gušenje u nezdravom zraku za stanovnike više bh. gradova, pa tako i prijestolnice, nije nikakva novost, pogotovo u zimskim mjesecima.

 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Damir Filipović kaže da je, imajući u vidu ekonomsku situaciju građana, teško odlučiti na koji način djelovati.

 

- Mi moramo biti prvenstveno svjesni da ekonomska moć naših građana određuje koja će vozila voziti i koji će energent koristiti prilikom zagrijavanja, kaže ministar.

 

Vlada Kantona Sarajevo prije tri godine, zbog prekomjernog zagađenja, uvela je mjeru "par-nepar" za kretanje automobila, koja je bila na snazi jedva dva dana i naišla na veliki otpor i protivljenje građana.

 

- Par-nepar je loše prihvaćen u javnosti, a to je nešto što koriste gradovi i države u Evropi. Tom mjerom se pokušava izbalansirati socijalni i ekološki segment, jer zabranom saobraćaja za starija vozila određene kategorije udarate na one najosjetljivije odnosno one koji imaju najmanju kupovnu odnosno ekonomsku moć. Kada uvedete "par-nepar" onda siječete vertikalno i obuhvatate vozila sa raznim ekološkim kategorijama, pojašnjava ministar.

 

S druge strane, eko-aktivisti naglašavaju da sve mjere kojima se vlast hvali, od utopljavanja zgrada do subvencije cijene plina i uvođenja ovog energenta, neće dovesti do čistijeg zraka. Smatraju da je dobar gradski prijevoz "mjera svih mjera", a kao dobar primjer navode Ljubljanu.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI