osude ne prestaju pristizati

Suljagić: Nagrada Handkeu je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost... Ovo je napad na...

Hronika 10.12.19, 11:16h

Suljagić: Nagrada Handkeu je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost... Ovo je napad na...
- Bit ću na protestima i zajedno sa grupom majki, supruga, sestara i djece ubijenih u Srebrenici reći da nas nikad neće ušutkati. Ovo je napad na našu istoriju, napad na naše iskustvo i napad na naše pravo na postojanje - dodao je Suljagić

 

Dodjela nagrade Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida - izjavio je za Fenu direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić, koji će biti jedan od učesnika protesta za danas najavljenih u centru Stockholma zbog odluke Švedske akademije nauka i umjetnosti da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

 

U Stockholm je na proteste otputovala i veća grupa građana BiH, među kojima i članice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

 

- Švedska kraljevska akademija je donijela tu odluku iz samo jednog razloga: zato što je vjerovala da to može uraditi bez posljedica, jer je riječ o instituciji u kojoj je očigledno uvriježen stav da muslimani i islam ne pripadaju u Evropu. To je institucionalni ekstremizam identičan Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU). Međutim, zahvaljujući preživjelima, građanima BiH i našim prijateljima, cijela ova mučna afera se pretvorila u potpunu katastrofu ne samo za Akademiju, nego i za Švedsku - kazao je Suljagić. 

 

Naglasio je da je ovo de facto kraj Nobelove nagrade za književnost.

 

- Bit ću na protestima i zajedno sa grupom majki, supruga, sestara i djece ubijenih u Srebrenici reći da nas nikad neće ušutkati. Ovo je napad na našu istoriju, napad na naše iskustvo i napad na naše pravo na postojanje - dodao je Suljagić. 

 

Večerašnja ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Štokholmu već je zasjenjena brojnim reakcijama iz cijelog svijeta zbog odluke da Nobelova nagrada za književnost pripadne austrijskom piscu Peteru Handkeu. Između ostalog, spočitava mu se negiranje genocida u Srebrenici te glorificiranje Slobodana Miloševića.

 

Ceremoniju će obilježiti i protesti koje će u centru tog grada organizirati brojna udruženja žrtava iz BiH te bh. građani.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI