Narušavanje ugleda države na račun poreskih obveznika

Putuju li, putuju: Iako je BiH ostala bez delegacije u PS Vijeća Evrope, Špirić i Krišto putovali na konferenciju

Front 06.12.19, 15:28h

Putuju li, putuju: Iako je BiH ostala bez delegacije u PS Vijeća Evrope, Špirić i Krišto putovali na konferenciju
Ovim putovanjem, koje je poreske obveznike koštalo preko 19.500 konvertibilnih maraka, pokazali su licemjeran odnos predstavnika nacionalnih političkih stranaka prema državi Bosni i Hercegovini i instituciji koju predstavljaju - smatra zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mirjana Marinković-Lepić

 

 

 

Bosna i Hercegovina je 2018. godine, zbog političkih blokada, prvi put ostala bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i do danas je nije formirala.


Untoč tome, predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, da sa članovima delegacije otputuju na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope koja je održana u Strazburu.


U Strazburu se između ostalog raspravljalo i o ulozi parlamenata u borbi protiv rastuće pojave uznemiravanja i govora mržnje prema ženama u politici. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, to smatra apsurdom jer Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine skoro godinu dana od konstituisanja nije dala nikakav doprinos ovoj temi.


Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić uputila je poslaničko pitanje u vezi sa donosiocima odluke ovoga putovanja, imenima članova delegecije koja je otputovala, te ukupnim iznosom troškova putovanja koji uključuje dnevnice, putne troškove i troškove smještaja.


- Smatram apsurdnim da su predstavnici političkih elita Borjana Krišto i Nikola Špirić u svojstvu zamjenika predsjedavajućih oba doma putovali na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata u Strazburu zemalja članica Vijeća Evrope, a omogućili su i doveli nas zajedno sa svojim kolegama poslanicima i delegatima iz SNSD-a i HDZ-a BiH u situaciju da Bosna i Hercegovina ostane bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Razlog tome leži u činjenici da su odlučili da se ne pojave na sjednicama kada je na dnevnom redu bilo imenovanje delegacije - izjavila je Marinković-Lepić.


Ovim putovanjem, smatra Lepić, koje je poreske obveznike koštalo preko 19.500 konvertibilnih maraka, pokazali su licemjeran odnos predstavnika nacionalnih političkih stranaka prema državi Bosni i Hercegovini i instituciji koju predstavljaju. Blokiranje rada Parlamenta nije im predstavljalo smetnju za trošenje javnog novca, navodi se u saopćenju Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI