NAPETA SITUACIJA U Stockholmu

Novinar pitao Handkea zašto ne prihvata presudu za genocid u Srebrenici, ali piscu se to nije dopalo...

Front 06.12.19, 14:56h

Novinar pitao Handkea zašto ne prihvata presudu za genocid u Srebrenici, ali piscu se to nije dopalo...
Pisac i novinar Peter Maas, koji je za vrijeme rata u BiH bio reporter The Washington Posta i The New York Times Magazinea, upitao Handkea o njegovom stavu o Srebrenici. Književnika je ovo pitanje vidno uznemirilo...

 

 

 

 

Austrijski književnik Peter Handke obratio se danas javnosti u švedskoj prijestolnici Stockholmu nakon dobijanja ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, što je direktno prenosila i N1 televizija.


Oni koji su pratili Handkeovo obraćanje mogli su vidjeti da je situacija postajala sve napetija nakon što su uslijedila pitanja vezana za događaje u bivšoj Jugoslaviji devedestih godina prošlog vijeka.  


Potom je pisac i novinar Peter Maas, koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio reporter The Washington Posta i The New York Times Magazinea, upitao Handkea o njegovom stavu o Srebrenici. Na konstataciju da je Haški tribunal genocid u Srebrneici utvrdio kao činjenicu, Maas je upitao Handkea zašto to u svojim knjigama ne prihvata i da li je spreman to danas prihvatiti?


- Nastavite, sviđa mi se vaše pitanje. Počet ću čitati pismo: Dragi Peter, počeli ste karijeru kao provokator i veliki dio vašeg pisanja je provokativno posebno za teatar. Da li sebe smatrate provokatorom? Da li je ta želja imala ulogu u vašem pisanju o Srbima? Da li ste željeli proizvesti kontroverzu? Vaši tekstovi o Srbiji ukazuju da konflikt nije ispričan na pravi način i neki vaši propusti to ukazuju. Ponašate se kao novinari koji kritikujete i postoji nešto jezičko u vašem djelu što podsjeća na Donalda Trumpa. Vi ne postavljate pitanje genocida, ali dovodite u pitanje druge stvari oko toga koje imaju isti učinak. Ako znate da ćete sutra umrijeti, vaša osmrtnica će spomenuti kontroverze. Kako to čini da se osjećate? Hoće li se vaši komentari ikada zaboraviti? U posljednjih 8-9 sedmica sam dobio jako puno divnih pisama ljudi koji su čitali književnost, neću reći broj, a samo jedno anonimno pismo nije došlo iz srca nego je imalo u sebi toaletni papir na kojem je pisano. Vi postavljate pitanje kao ovaj čovjek. Više preferiram anonimno pismo sa toalentim pismom nego vaša prazna i neznalačka pitanja. Zašto je neznalačko? Ja imam priliku da kažem za sva ova divna pisma nisam mogao odgovoriti, ali želim se javno zahvaliti njihovim autorima - kazao je Handke.


Maas je na to ponovo pitao Handkea zašto ne prihvata presude Haškog suda.


- Ne, ne želim odgovoriti na to pitanje. Nekoga ko me zove 'Dragi Peter', a ja njega ne poznajem. On je novinar NY Timesa Alex Marshall. Ne želim odgovoriti ni na jedno od vaših pitanja - kazao je Handke, nakon čega je uslijedio prekid press konferencije.


Više možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI