Zabrinjavajuće stanje u bh. pravosuđu

Milan Tegeltija o izvještaju Priebea: Moglo je biti puno gore, nije nešto što nismo očekivali

Front 05.12.19, 20:15h

Milan Tegeltija o izvještaju Priebea: Moglo je biti puno gore, nije nešto što nismo očekivali
Kazao je da je izvještaj mogao biti puno gori s obzirom na "kampanju koja se vodila protiv VSTV-a"

 

Povodom 4. sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju održanog u Briselu danas je Reinhard Priebe predstavio Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH. Za N1 je govorio Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

 

"Gospodin Priebe je predstavio izvještaj, ali nije ga predstavio u detaljima. Ono što sam uspio letimično da pogledam je ono što mogu da komentarišem. U ovom trenutku ne mogu da dam neku ozbiljniju analizu izvještaja. Ono što mogu da kažem jeste da on jeste dosta kritičan, ali to nije nešto što već nismo čuli i nismo mogli da očekujemo", kazao je Tegeltija nakon izvještaja koji je predstavio Reinhard Priebe o stanju u bh. pravosuđu.

 

Kazao je da je izvještaj mogao biti puno gori s obzirom na "kampanju koja se vodila protiv VSTV-a".

 

"Da ne bude previše napadno, ali izvještaj je mogao da bude puno "gori" s obzirom na kampanju koja se vodila da se stvari predstave gorim nego što jesu. U izvještaju se govori i o stvarima koje smo uradili. Bez da pravim neku ozbiljnu analizu izvještaja, mogu da kažem da ćemo ga razmotriti i onda dati konačno mišljenje o svemu tome".

 

Komentar na dio izvještaja da je prisutna operativna neefikasnost?

 

"Mi smo to i sami govorili, govorili smo ekspertima EU na jednu nedostajuću sinhronizaciju prije svega Tužilaštava i agencija. To nije nešto novo, to je jedna boljka koja postoji i u drugim zemljama, ali BiH je specifična zbog svoje ustavne strukture", istakao je Milan Tegeltija.

 

Kazao je da VSTV teško može nešto sam da uradi, jer pravosuđe nije jedina grana vlasti.

 

"Teško da mi možemo sami nešto da uradimo, pravosuđe nije jedina grana vlasti. To mora biti jedna sinhronizovana akcija svih grana vlasti, kako bi u tom nekom sinhronizovanom djelovanju pronašli rješenja koja će otkloniti prepreke u efikasnom procesuiranju".

 

"U izvještaju se govori o navodima, da ne parafraziramo dijelove. Pročitao sam, kaže se "alleged", dakle navodi", kazao je Tegeltija.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI