VIDEO/ Tegeltija nakon imenovanja za predsjedavajućeg VMBiH

Unutar stranaka već se znaju imena novih ministara, praznici nam otežavaju posao

Front 05.12.19, 19:09h

Unutar stranaka već se znaju imena novih ministara, praznici nam otežavaju posao
Kada su u pitanju imena novih ministara i zamjenika ministara, Tegeltija kaže da se unutar stranaka već znaju imena te je izrazio nadu da će mu imena kandidata na vrijeme i saopćiti, a on će ih onda saopćiti javnosti

 

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovao Zorana Tegeltiju za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, on je danas u prvom obraćanju javnosti najavio da sutra i naredne sedmice planira obaviti konsultacije s političkim strankama o imenovanju ministara i zamjenika ministara.

 

Izrazio je nadu da će stranke dostaviti svoje kandidate na vrijeme kako bi se završile provjere te smatra da bi se trebao u dogledno vrijeme imenovati kompletan novi saziv Vijeća ministara BiH.

 

- Postoji dovoljno vremena da se ovaj posao završi do Nove godine, ali to na neki način otežava činjenica da nastupaju praznici. Prema datumima koji se u medijima spominju, a to su 18. i 23. decembar, kada bi trebale biti sjednice, ja ću biti spreman za njih - dodao je Tegeltija.

 

Kada su u pitanju imena novih ministara i zamjenika ministara, Tegeltija kaže da se unutar stranaka već znaju imena te je izrazio nadu da će mu imena kandidata na vrijeme i saopćiti, a on će ih onda saopćiti javnosti.

 

Kao i pred poslanicima i novinarima je ponovio da će dokument Program reformi biti okvir za saradnju sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO) jer ga je nadležni organ (Predsjedništvo BiH) usvojio i on će ga poslati u Brisel.

 

- Poštovat ću Ustav BiH i ustavne nadležnosti svih institucija, a u Ustavu BiH je definirana vrlo jasno pozicija Predsjedništva BiH i odnos između Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. Dužni smo provoditi dokumente koji definiraju pitanje vanjske politike - rekao je Tegeltija.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI