Ozbiljni propusti

Objavljen dugoočekivani Pribeov izvještaj: Duboko zabrinjavajući nedostaci u pravosuđu!

Front 05.12.19, 16:27h

Objavljen dugoočekivani Pribeov izvještaj: Duboko zabrinjavajući nedostaci u pravosuđu!
Jedan od zaključaka dugo očekivanog izvještaja je da je saradnja između državnih i entitetskih pravosudnih organa i dalje "izuzetno slaba"

 

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Reinhard Priebe je danas Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine predstavio glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u Bosni i Hercegovini.

 

U dokumentu naziva "Izvještaj eksperta o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini" eksperti ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, saopšteno je danas iz Ureda Evropske unije u BiH.

 

Jedan od zaključaka dugo očekivanog izvještaja je da je saradnja između državnih i entitetskih pravosudnih organa i dalje "izuzetno slaba".

 

Nekadašnji njemački sudija koji je slične analize svojevremeno provodio u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, između ostalog, analizirao je rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

 

Izvještaj eksperata je rezultat “Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

 

Evropska unija poziva sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Komisije.

 

Zahtjevi građana za pravdom, koji su naglašeni u Izvještaju, se moraju saslušati i ozbiljno razmotriti. U pitanju je kredibilitet pravosuđa kao i političkih vlasti. EU ih poziva da ispune očekivanja građana koji žele i zaslužuju nezavisan, pošten i efikasan pravosudni sistem. Razgovor o nalazima ovog Izvještaja se treba nastaviti. Članovi pravosudne zajednice, političkih vlasti i građani bi se trebali uključiti u reformu pravosuđa i pratiti aktivnosti koje će uslijediti nakon objavljivanja Izvještaja putem 'Platforme Pravo na Pravdu', koja je pokrenuta tokom javne debate 'Pravo na Pravdu’ održane 20. novembra 2019. godine.

 

EU je spremna da osigura neophodne dalje korake povodom nalaza iz Izvještaja, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI