VIDEO/ Hit razgovor evropskih čelnika s kanadskim premijerom

Trač partija: Macron, Johnson i Trudeau snimljeni kako ismijavaju Trumpa, pogledajte

Front 04.12.19, 13:19h

Trač partija: Macron, Johnson i Trudeau snimljeni kako ismijavaju Trumpa, pogledajte
Macron je u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trumpom koji je prije summita oštro napao Macrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija

 

Na NATO-ovom summitu u Londonu, koji se održava jučer i danas, imali smo već prilike vidjeti kako se američki predsjednik Donald Trump prepucava s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom pred kamerama.

 

No nova snimka koja je procurila u medije i na društvene mreže pokazuje kako čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica, koliko se iz razgovora može zaključiti, ogovaraju i ismijavaju Trumpa.

 

Snimka je nastala na prijemu u Buckinghamskoj palači kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Charlesa.

 

Na njoj se mogu vidjeti nizozemski premijer Mark Rutte, kanadski premijer Justin Trudeau, britanski premijer Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron, kako, stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

 

A dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično je zanimljiv.

 

"A zbog toga si kasnio?"

 

"A zbog toga si kasnio?" pita Johnson Macrona. Macronov odgovor se ne može razumjeti na snimci, no na njega se nadovezuje Trudeau: "Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta."

 

"O da, da, najavio je...", kaže dalje Trudeau, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

 

Macron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trumpom koji je prije summita oštro napao Macrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

 

Macron i Trump dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Macron je odgovorio da "ostaje pri svojim tvrdnjama" o NATO-u kao savezu koji je u stanju "moždane smrti", što je Trump nazvao "uvredljivim".

 

Ono što Macron dalje kaže opet se ne može razabrati na snimci jer je bio okrenut leđima.

 

"Njegovoj ekipi je čeljust pala na pod"

 

"Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi čeljust pala na pod (u šoku)", kaže u nastavku razgovora Trudeau, po svemu sudeći govoreći o Trumpu.

 

Kao i za prethodnog summita NATO-a, Trump nije poštovao protokol, već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

 

Pritom je Trump govorio i o kongresnoj istrazi za svoj opoziv, iako ona nema veze s NATO-ovim summitom, a usput je i nazvao predsjednika Kongresnog odbora za obavještajne poslove Adama Schiffa "manijakom" i "vrlo bolesnim čovjekom".

 

Stoga je očito da je Trudeau govorio o Macronovoj konferenciji s Trumpom.

 

Razgovor europskih čelnika s kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije zacijelo neće poboljšati atmosferu danas kada se održava summit vojnopolitičkog saveza u kojemu su odnosi zategnuti napose zbog turske vojne operacije u Siriji.

 

 

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI