Protesti ispred Rektorata UNSA

Preko 400 studenata na sarajevskim ulicama: 'Nismo igračke i ne dozvoljavamo da se nama manipuliše'

Front 04.12.19, 12:53h

Preko 400 studenata na sarajevskim ulicama: 'Nismo igračke i ne dozvoljavamo da se nama manipuliše'
Nastava na ovim fakultetima nije održavana preko 40 dana, zahtjev studenata je da budu uključeni u dogovor o načinu nadoknade propuštenih časova

 

Nakon što su studenti grupe fakulteta medicinskih nauka najavili protestnu šetnju zbog neodržavanja nastave, iz Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta stiglo je saopštenje da je donesena odluka od uspostavljanju nastave za studente Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih nauka. Studenti kažu "saopštenje za javnost nije isto što i zvanična odluka".

 

Protestna šetnja je počela u 11 i 55 sati, a okupljeno je preko 400 studenata, kazali su iz policije. Zbog čega uprkos odluci protestuju, objasnio je predstavnik studenata Benjamin Halilbašić:

 

"Stigla je informacija koja jeste saopštenje za javnost, saopštenje za javnost nije jednako odluka o uspostavi nastave jer je potreban protokolarni broj i datum kada je donesena odluka da bi ta ista odluka se u fakultetu protokolisala i provela. Neformalnim putem smo pozvani da je obustava nastave prekinuta, što nije način."

 

"Nismo mi igračke koje kada ti se dosadi igrati baciš, mi smo studenti koji se isključivo bave naukom, a ne politikom. Oni koji se bave pronalaskom krivca molimo da to i učine", dodao je on.

 

Nastava na ovim fakultetima nije održavana preko 40 dana, zahtjev studenata je da budu uključeni u dogovor o načinu nadoknade propuštenih časova.

 

"Ono što tražimo ispred studenata (stomatologije, farmacije veterine) koje predstaljamo je formalno pravna odluka o uspostavi nastave i da nas pozovu na formalni sastanak za dogovor o planu nadoknada, te da izmijene akademski kalendar kako bi studenti sa sigurnošču znali do kad će nadoknađivati, kako i kojim tempom", rekao je Halilbašić.

 

Istaknuo je da studenti ne dozvoljavaju da budu izmanipulisani saopštenjima za javnost zobg čega su i odlučili da protestna šetnja bude organizovana.

 

Zbog održavanja „Mirne šetnje studenata“ u organizaciji Asocijacije Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija, izmijenjen je i saobraćaj u centru Sarajeva, u vremenskom periodu od 11.55 do 15.00 sati.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI