Video/ Nehumani uslovi

Užas u kampu Vučjak: Šatori se urušili pod težinom snijega, migranti bosonogi u papučama

Hronika 03.12.19, 07:58h

Užas u kampu Vučjak: Šatori se urušili pod težinom snijega, migranti bosonogi u papučama
Prema posljednjim informacijama na ovom mjestu boravi oko 600 migranata

 

Stotine migranata smještenih u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća smrzavaju se sedmicama, a dolazak zime dodatno je pogoršao situaciju, piše N1.

 

Pojedini šatori u kojima su smješteni migranti urušili su se pod težinom snijega, a migranti su prvi ovosezonski snijeg dočekali u papučama. 

 

Prema posljednjim informacijama na ovom mjestu boravi oko 600 migranata. Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmještanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali da se još ne zna kada bi se to moglo desiti.

 

U Bosnu i Hercegovinu je stigla i povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović koja će posjetiti improvizirani kamp za migrante "Vučjak", prihvatne centre "Bira" i "Sedra" u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatni centar "Ušivak" u Sarajevskom kantonu.

 

Preliminarna zapažanja o toj posjeti u čijem će fokusu biti ljudska prava izbjeglica i migranata, uključujući i tražioce azila, Mijatović će iznijeti na pres-konferenciji 6. decembra u Sarajevu.

 

Tokom posjete, Mijatović će održati sastanke s predstavnicima državnih i kantonalnih vlasti, kao i međunarodnih organizacija te nevladinih asocijacija koje se bave pitanjem migracija.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI