zastupnici će imati posla

U Parlamentu FBiH za decembar najavljene dvije vrlo aktuelne teme

Front 30.11.19, 09:56h

U Parlamentu FBiH za decembar najavljene dvije vrlo aktuelne teme
Drugo važno zasjedanje Predstavničkog doma Zaimović je najavio za utorak, 17. decembra, kad na dnevnom redu treba da bude Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu

 

U prvoj polovini decembra će zasjedati Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine povodom dviju vrlo aktuelnih tema.

 

Predsjedavajući Mirsad Zaimović je za 4. decembar sazvao tematsko zasjedanje o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. To se odnosi na još tri ustanove sličnog tipa  - Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin,  Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

 

Zaimović je za Fenu izjavio da će na sjednicu, među drugim učesnicima, pozvati predstavnike uprava i zaposlenika navedenih ustanova i podsjetio da će inicijalni materijal za zastupničku raspravu biti nalazi inspekcija, policije i svih drugih subjekata pozvanih da sagledaju stanje u Zavodu Pazarić nakon šokantnih informacija koje su u javnost iznijeli, prvo direktor Redžep Salić, a potom federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, o finansijskim malverzacijama prethodne uprave odnosno lošim uvjetima za štićenike i nehumanom postupanju prema njima.

 

Drugo važno zasjedanje Predstavničkog doma Zaimović je najavio  za utorak, 17. decembra, kad na dnevnom redu treba da bude Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

 

Prijedlog je utvrdila Federalna vlada na sjednici 28. novembra i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Predloženi budžet od 4.954.392.401 KM je skoro dvostruko veći od ovogodišnjeg, a glavni razlog je prelazak Federalnog zavoda PIO/MIO na budžetsko, odnosno trezorsko poslovanje.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI