VIDEO/ SABINA ĆUDIĆ PRVI PUT JAVNO PROGOVORILA

Zašto niko prije nije prijavio mučenje u Zavodu 'Pazarić' i zašto nisam i neću otkriti izvor fotografija? A tražili su mi...

Front 27.11.19, 20:46h

Zašto niko prije nije prijavio mučenje u Zavodu 'Pazarić' i zašto nisam i neću otkriti izvor fotografija? A tražili su mi...
- Činjenica da smo proveli sedam dana raspravaljući o dvije stvari, da li je medicinski opravdano vezivati djecu za radijatore i ko je to snimio, hajka je bila na ljude koji prijavljuju ovakve stvari - poručila je Sabina Ćudić u večerašnjem Pressingu

 

Gošća večerašnjeg izdanja emisije Pressing na N1, Sabina Ćudić, političarka koja je obznanila šokantne snimke i potresne informacije o zlostavljanju djece u Zavodu Pazarić, prvi put nakon svega javno je govorila. Kazala je da je aktuelna Vlada Federacije BiH bila upoznata sa stanjem u Pazariću prije nego su objavljeni šokantni snimci iz ove institucije.


Pojasnila je i da je nakon objavljivanja fotografija i videa bila u tužilaštvu i govorila o ovom slučaju.


- Na početku samog iskaza sam rekla da se bojim za svaku vrstu odmazde, političke i svake druge, protiv onih ljudi sa kojima sam se susretala i koji su mi dostavili ove materijale. Živimo u pravnom paradoksu, imamo krivični zakon koji previđa kazne za one koji ne prijavljuju krivična djela, a istovremeno nemamo zakonsku regulativu koja reguliše i obezbjeđuje zaštitu tim ljudima. O tome sam informisala tužilaštvo i o činjenici da radim na upućivanju takvog jednog zakona o zaštiti prijavljivača ovakvih djela - kazala je Ćudić.


Poručila je da zakon zakon predviđa kazne za neprijavljivanje krivičnih djela.

 

- Ako se nađete u situaciji da to prijavite, ne postoji zakon koji vas štiti od odmazde zato što ste to prijavili - navela je.


Rekla je i da se BiH po percepciji građana nalazi na 83. mjestu u svijetu u povjerenju u sistem borbe protiv korupcije.


- Ako zahtjevamo od građana da prijavljuju ovakve stvari, a ne nudimo im nikakvu zaštitu, onda je to pravni paradoks i državno licemjerje.


Na upit zašto se svi bave temom ko je dostavio snimke i fotografije, a ne bave se osobama koje su zlostavljale djecu, Ćudić kaže da je to vrlo indikativno.


- Činjenica da smo proveli sedam dana raspravaljući o dvije stvari, da li je medicinski opravdano vezivati djecu za radijatore i ko je to snimio, hajka je bila na ljude koji prijavljuju ovakve stvari - poručila je.


Kako je navela, neke od njenih parlamentarnih kolega su joj se unosili u lice i govorili "sad ćemo otići u Pazarić, otkriti ko je to fotografisao i kazniti ih".


- Jedno sveopšte neznanje, nepoznavanje evropskih standarda. Uvrede su bile vulgarne i besmislene, ali činjenica je da su neki koji su uputili takve uvrede i prijetnje, odmah nakon sjednice otišli su i fotografisali se sa štićenicima zavoda i objavljivali kako je njihvo srce uz njih, a nakon što su glasali protiv razmatranja te tačke dnevnog reda - poručila je Sabina Ćudić.


Ovo je samo dio svega o čemu je Sabina Ćudić govorila u emisiji Pressing, a više možete saznati ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI