FOTO/ Posljedice zemljotresa u glavnom bh. gradu

Stara zgrada neće izdržati: Popucali zidovi u Historijskom arhivu Sarajevo, odlomio se i komad fasade

Hronika 26.11.19, 16:25h

Novonastale pukotine upućuju na smanjenu stabilnost objekta, te sa razlogom strahujemo za sigurnost naših uposlenika, ali i opstanak vrijedne arhivske građe pohranjene u našem depou, upozoravaju iz Historijskog arhiva Sarajevo

 

 

 

Današnji jaki zemljotresi s epicentrima u Albaniji (03:54h) i Bosni i Hercegovini (10:20h) uzrokovali su manju materijalnu štetu i na depo-prostoru JU Historijski arhiv Sarajevo u Čadordžinoj ulici.


Pored oštećenja na zgradi depoa nastalih u ranijim periodima, a čiji su uzrok starost objekta, nakon tri jača zemljotresa uočene su nove, veće pukotine u zidovima zapadnog krila objekta, ali i na drugim mjestima.


Novonastale pukotine upućuju na smanjenu stabilnost objekta, te sa razlogom strahujemo za sigurnost naših uposlenika, ali i opstanak vrijedne arhivske građe pohranjene u našem depou, upozoravaju iz Historijskog arhiva Sarajevo, te dodaju:


- Stabilnost zapadnog krila zgrade je vidno narušeno, a vibracije su osjetne čak i pri prostom koračanju kroz oštećene prostorije. I prije ovih oštećenja, stabilnost objekta je bila kompromitirana njegovom starošću. Sada opravdano pretpostavljamo da objekat više neće moći izdržati težinu arhivske građe pohranjene u njemu, a u opasnosti su i djelatnici arhiva koji svakodnevno vrše istraživanja arhivske građe kako bi svi subjekti koji se obrate našem Arhivu, mogli ostvariti svoja prava za što im je arhivska građa i potrebna.


U depou u Čadordžinoj ulici, u objektu bivšeg Vakufskog sirotišta, izgrađenog 1911. godine, smješteno je gotovo 85% arhivske građe koju čuva gradski Arhiv.


Posebno želimo napomenuti da su i ovakvi, neuslovni smještajni kapaciteti, dupke ispunjeni arhivskom građom, a novi prostori nikada nisu obezbjeđeni, te se naša ustanova sada nalazi u nezavidnom položaju i zbog toga pozivamo nadležne da ulože dodatne napore na rješavanju problema zanemarivanih desetljećima, a s kojima se danas suočava JU Historijski arhiv Sarajevo, navodi se u saopštenju.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI