Seizmolozi upozoravaju

Uslijediće velika serija zemljotresa: Ne ulazite u kuće, ostanite napolju!

Hronika 26.11.19, 10:57h

Uslijediće velika serija zemljotresa: Ne ulazite u kuće, ostanite napolju!
Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone, kaže Mihaljević

 

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i cijelom regionu, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine, izjavila je načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević.

 

Kako strani mediji prenose, zemljotres jačine 5.6 Rihtera pogodio je region i apeluje se na sve građane da ostanu napolju i ne pokušavaju da ulaze u svoje kuće. Jak zemljotres zatresao je upravo i BiH. Prema prvim informacijama potres je bio jačine 5.2 po Rihteru.

 

emsc-upozorenje

 

- Međutim, pored onih koje smo zabilježili savremenim spravama postoje mnogi istorijski podaci, čak i na području Drača o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svjedoči nam o efektima ranijih razornih potresa - istakla je Mihaljević.

 

Ona je u Jutarnjem programu RTCG kazala da se zemljotres snažno osjetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodili nekoliko slabijih, ptrenosi Srbijadanas.com

 

- Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Poslije ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko mjeseci - rekla je Mihaljević.

 

Potres u Albaniji odnio je najmanje šest života, preko 300 je povrijeđenih, a doveo je i do urušavanja objekata.

 

Seizmolog Ivan Brlek također je u izjavi za Avaz rekao da je uobičajena pojava da se, nakon jakog zemljotresa na nekom području, dešava tzv. slijeganje tla, koje može trajati čak mjesecima, što skoro svakodnevno uzrokuje nove jake potrese.


Zemljotres čiji je epicentar bio kod Drača, snažno se osjetio i u BiH, ali prema Brlekovim riječima, ne postoji opasnost da bi zemljotres ove jačine uskoro mogao pogoditi i našu zemlju.


- Prema našim mjerenjima, za sada ne postoji velika vjerovatnoća pojave razornog zemljotresa na području BiH. Skoro svakodnevno se javljaju slabiji zemljotresi, čime se oslobađa ta seizmička energija, ne dolazi do nakupljanja i smanjuje se šansa za pojavu jakog potresa - istaknuo je Brlek.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI