VIDEO/ Epilog podrhtavanja tla

Prve snimke nakon razornog zemljotresa u Albaniji: Pogledajte šta je ostalo od turstičkog mjesta na obali Jadranskog mora…

Hronika 26.11.19, 09:08h

Prve snimke nakon razornog zemljotresa u Albaniji: Pogledajte šta je ostalo od turstičkog mjesta na obali Jadranskog mora…
Jačina zemljotresa je iznosila 6.4 stepena po Rihterovoj skali. Epicentar je bio kod Drača u Albaniji

 

Donosimo prve snimke zastrašujućeg potresa, pogledajte šta je ostao od turističkog mjesta na obali Jadranskog mora…

 

Pogledajte epilog jutrošnjeg podrhtavanja tla.

 

Prema informacijama Evropskog mediteranskog seizmološkog centra, podrhtavanje je zabilježeno u 3:54 sati, a epicentar se nalazio ispod Jadranskog mora, pet kilometara od Drača u Albaniji na dubini od oko 10 kilometara.

 

Oko 3 sata isto područje pogodio je manji zemljotres jačine oko 3,1 stepen po Richteru, a u 4:05 podrhtavanje je nastavljeno sa zemljotresom od 5,3 stepena. Nedugo zatim desio se još jedan jačine 4 stepena.

 

U Draču je srušena najmanje jedna zgrada, a strahuje se da bi posljedice mogle biti puno gore.

 

Zemljotres su osjetili građani svih zemalja u okruženju, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Grčku pa čak i Italiju i Bugarsku.

 

Kretanje tla koje je trajalo najmanje 15 sekundi prijavili su stanovnici Sarajeva, Zenice, Mostara i Bihaća.

 

Podsjetimo da je Albaniju ljetos pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni usljed kojeg je na više mjesta nastala znatna materijalna šteta, a povrijeđeno je najmanje 100 osoba.

 

Današnji zemljotres je bio najmanje 10 puta jači, s obzirom da snaga u Richterovoj skali raste desetostruko nakon svakog pojedinačnog stepena.

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI